Nežin blog: Domači pralni prašek

pixabay

Če se soočate s srbečico, suho kožo in blagimi izpuščaji ali pa želite le poseči po domačem in naravnem, je mogoče tudi domači pralni prašek pravi izbor. Komercialna sredstva za pranje vsebujejo namreč kemikalij in težko razgradljivih snovi, ki ostanejo tudi na tkaninah in jih z njimi prenašamo na kožo. Domači pralni prašek je ne le bolj zdravju in okolju prijazen in je tudi zelo poceni.

Za domači pralni prašek potrebujete:

  • 100 g marsejskega mila*,
  • 3 litre vode,
  • 25 kapljic tvojega najljubšega eteričnega olja (najbolje bodo dišali meta, melisa, limonska trava, evkaliptus, rožmarin),
  • 4 žlice alkoholnega kisa.

Postopek priprave:
Zavrite vodo in vanjo vmešajte naribano milo. Pustite, da se mešanica nekoliko ohladi, nato pa dodajte kis in nekaj kapljic eteričnega olja, ki bo poskrbelo za lepši vonj. Pripravek hranite v plastični posodi, vendar jih ne natočite popolnoma do vrha, da jih lahko pred uporabo dobro pretresete.

Takšen prašek lahko uporabljate za pranje vseh vrst perila. Kadar perete belo perilo, lahko dodate še sodo bikarbono. Soda ni primerna za pranje temnejšega perila, saj bi na njem lahko puščala bele sledove, česar pa seveda ne želite. Nekateri seveda, že osnovni mešanici dodajo že žlico sode bikarbone, vendar jaz je dodam le za pranje belega perila ali zaves. Za običajno pranje bo zadostovalo 100-150 ml domačega pralnega praška.

*Marsejsko milo

Marsejsko milo je vsestransko uporabno naravno milo primerno za najobčutljivejšo kožo. V splošni uporabi je za ročno pranje tkanin in nego celega telesa. Narejeno je iz popolnoma naravnih sestavin, pretežno iz rastlinskih olj. Marsejsko milo ponovno pridobiva na veljavi, saj so ljudje začeli ponovno odkrivati njegove prednosti za nego kože in doma pripravljena čistilna sredstva. Idealen je za pripravo doma narejenega detergenta za pranje perila.

Zgodovina marsejskega mila ali »Savon de Marseille« sega v srednji vek, ko so v okolici Marseilla na jugu Francije izdelovali milo iz oljčnega olja. Prvi izdelovalec mil na tem območju je bil zabeležen leta 1370. Leta 1688 je Louis XIV uvedel predpise, da lahko nosijo slavno znamko »Savon de Marseille« le mila iz oljčnega olja, ki so izdelana po strogih tradiconalnih metodah in v okolici Marseilla. Kasneje se je ta zakon spremenil, tako da se lahko uporabljajo tudi druga rastlinska olja.

Pa veliko užitkov pri izdelavi in pranju 🙂

Objavila sem tudi že recept za Domači mehčalec za perilo. 

N. N.