RTV SLO v prispevku: Iz Vipapa se širi dražeč vonj po plastiki

Foto: Žurnal24

RTV Slovenija je v enem od svoji prispevkov poročala dražečem vonju po plastiki, ki se po poročanju prebivalcev v okolici Vipapa zadnjih 14 dni širi iz dimnikov.

Po poročanju RTV Slovenija se Vipap na njihova vprašanja, kaj sežigajo in zakaj ponoči, ni odzval, medtem ko so krajanom odgovorili, da uporabljajo kotel na zemeljski plin, pri katerem ne nastajajo žveplove spojine. V prispevku so postregli s posnetki RTV ekipe in slikovnim gradivom krajanov, ki kažejo drugače.

Okoliški prebivalci opozarjajo o kislem, smrdečem vonju, ki draži grlo. Po njihovih besedah se v Vipap uvažajo odpadki iz celotne Slovenije.

V primerjavi z obratom v Anhovem je Vipap v zrak izpustil enkrat več prahu in približno tretjino več žveplovih oksidov, med njimi približno tri kilograme rakotvornih snovi. Siva cona ostaja okoljevarstveno dovoljenje, kjer ni jasno opredeljen postopek sosežiga.

Predsednica MČ Krško Tajana Dvoršek opozarja, da je iz slikovnega gradiva jasno razvidno, da se je kadilo iz dimnika K4, zato bo mestna četrt sedaj prvič naročila neodvisno analizo.

Celoten prispevek je dostopen TUKAJ.

Dim, ki se ponoči vali iz Vipapa (FOTO: Matej Pungarčič /FB – Skupina za zaščito okolja in zdravja v Posavju)