5 milijonov evrov za pice migrantov? To je pol milijona pic!

Avtor: igorovsyannykov – Pixabay archive copy at the Wayback Machine; licenca: CC0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69850719

V zadnjih dneh splet razburja informacija, dostopna na strani spletnega portala Erar, ki kaže, da je Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov doslej Gostilni in piceriji Nibi, Sebina Bašić s.p., nakazal neverjetnih 5.387.714,31 evrov sredstev, domnevno za dostavo hrane oz. pic migrantom.

Po poročanju portala Nova24 TV je drugi ponudnik prehrane za migrante podjetje Sovita d. o. o. , ki opravlja dejavnost restavracij oz. nekakšnih javnih menz v restavraciji GZS, restavraciji Klinika Golnik in restavraciji Telekom Slovenije. Glede prve picerije pa izpostavljajo zanimivost, da so mesečna nakazila omenjeni piceriji dobesedno eksplodirala točno takrat, ko je vlado prevzela koalicija Roberta Goloba: “Že kar junija 2022 jim je bilo nakazanih 264.456,89 evrov, absolutni rekord pa je sledil avgusta 2022, ko je bilo piceriji nakazanih kar 340.193,31 evrov. Malce nenavadno je, da tako velik del naročil Urada prevzame ena sama picerija.” Namen nakazila je bil pri nekaterih nakazilih knjižen pod konto “begunci iz Ukrajine”, a je nato po letu 2022 izginil, namen nakazila pa je bil le lakonski opis “plačilo storitev”.

Podjetje je doslej od države prejelo skoraj 6 milijonov evrov sredstev – večino od Urada za oskrbo in integracijo migrantov, drugi večji plačniki so bili še Ministrstvo za notranje zadeve (386.441,38 EUR), Zavod za zaposlovanje (42.213,80 EUR) in ZZZS (38.667,53 EUR).

Kandidatka za evropsko poslanko Zala Tomašič na svojem TikTok profilu izpostavlja, da če ena pica stane približno 10 €, pomeni 5 milijonov evrov 500 tisoč pic za migrante. Po pregledu njihove spletne strani sicer ugotovimo, da ne gre zgolj za picerijo, ampak slovijo predvsem po svojih jedeh iz žara.

Kakorkoli, pice ali žar, priznati velja, da je podjetje prišlo do izjemno dobičkonosnega posla z državo.