Naredi sam: Domači mehčalec za perilo

pixabay

Ni potrebno, da kupujete dragi mehčalec, ki je poln kemikalij in agresivnih sredstev, ki negativno vplivajo na vaše zdravje in dražijo kožo. Naredite sami naravni in dišeči mehčalec za perilo.

Komercialni mehčalci vsebujejo razne kemikalije, umetne dišave. Vsebujejo ftalate, fosfate in formaldehide, ki so zelo škodljivi za vaše zdravje in tudi za naravo. Domači naravni mehčalec, ki ga izdelate hitro, pa je prijazen do narave, do vaše kože in zdravja, primeren je tudi za vse, ki imajo težave z alergijami.

Potrebujete:

  • 100 g sode bikarbone
  • 600 ml alkoholnega kisa (alkoholni kis, ki ni za vlaganje)
  • 700 ml destilirane vode
  • Eterično olje po izbiri
  • Vsaj 6 litirsko posodo (npr. vedro za perilo)
  • Plastenko za shranjevanje (npr. prazno plastenko od mehčalca)

Priprava:
V veliko posodo, ki naj bo vsaj 6-litrska, stresite odmerjeno količino sode bikarbone in ji dodajte 100 ml destilirane vode. Nato začnite počasi dolivati kis. Med dolivanjem kisa bo prišlo do penjenja, kar je povsem normalna reakcija med kisom in sodo bikarbono. Počakajte nekaj minut, da se soda bikarbona raztopi. Zatem dodajte preostanek destilirane vode (600 ml), ki bo ustavil penjenje in šele takrat začnite mešati, da bi dobili homogeno tekočino. Mešanici dodajte 10 do 15 kapljic eteričnega olja po želji, sama najrajši uporabim vonj sivke ali rožmarina. Ko dodate v domač mehčalec za perilo še eterično olje, ponovno dobro premešate in mehčalec je pripravljen, da ga prelijete v pripravljeno plastenko. Pri pranju perila uporabite eno dozico oziroma lonček mehčalca.

K. J.