V Krškem udeleženci končali letošnji podnebni tek

Foto: GEN energija

V ponedeljek, na dan Zemlje, se je v Krškem z zaključnim tekom otrok posavskih šol in vrtcev končal letošnji podnebni tek v organizaciji Ekošole. Namen programa je ozaveščali otroke, učence, dijake, študente, lokalno skupnost in širše o posledicah, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Pred finalnim tekom od Osnovne šole Leskovec pri Krškem do Informacijskega središča (IS) GEN je udeležence nagovoril podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec, ki je poudaril pomen vzgajanja mladih, da bi imeli pozitiven odnos do narave in okolja: “Morda takšen pristop res ni hitro opazen, a vsekakor vzgajamo generacijo, kateri bo pozitiven odnos do narave samoumeven, medtem ko si ga starejši šele prisvajamo.”

“Morda se vam bo med današnjim tekom zdelo, da delate male stopinje k izboljšanju našega planeta. A skupaj smo močnejši, kot si predstavljate. Če se zavemo svoje odgovornosti do okolja kot posamezniki, lahko kot skupnost dosežemo velike
spremembe,” je poudaril podžupan, ki je ob koncu mladim udeležencem zaželel, da bi po svetu hodili z odgovornim stališčem do življenjskega okolja in širili znanje o pomenu  varovanja okolja.

Pred Informacijskem središčem GEN so mladi prebrali podnebne zaveze, pozdravil pa jih je tudi nekdanji smučarski skakalec Jernej Damjan. 

Podnebni tek, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, je bil sicer zaključek celotedenskih aktivnosti, ki so povezale več kot 40.000 mladih iz 174 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz cele Slovenije. Mladi so tekli in kolesarili ne le za svoje zdravje, ampak tudi za zdravje našega planeta, pri čemer so ustvarjali kilometre upanja in zavezanosti k boljši prihodnosti.

“V GEN energiji verjamemo, da so prav takšne iniciative, ki združujejo mladostniški zagon in izobraževanje o trajnostnem razvoju, ključ do gradnje svetlejše prihodnosti za nas vse. Skupaj lahko naredimo razliko,” so zapisali v GEN energiji.