Registracijski center za migrante bi država lahko razširila v azilni center

Včeraj se je je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sestal z županom Ivanom Molanom glede varnostnih razmer v občini in urejanju 1. faze registracijskega centra na meji, ki bi lahko postal azilni center.

Na sestanku na občini so sodelovali tudi podpredsednik Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak, predsednik Sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert, generalni direktor policije Senad Jušić, predstavniki Policijske uprave Novo mesto: direktor Igor Juršič, vodja oddelka za državno mejo in tujce Bojan Tomc ter Marjan Štubljar, zadolžen za sistemske naloge in projekt registracijskega centra, načelnik Policijske postaje Brežice Srečko Medic, v. d. direktorice Direktorata za logistiko na MNZ Nika Lošić Ošlak, sestanka se je udeležila tudi poslanka Državnega zbora Nataša Avšič Bogovič.
Bi registracijski center v 2. in 3. fazi lahko postal začasni azilni center?
Po besedah ministra in sodelavcev je sedaj v izvajanju 1. faza registracijskega centra, ta predvideva prostore za obravnavo največ 220 oseb. Gre za ograjen prostor in za širitev že postavljenega registracijskega centra oz. bivalnih kontejnerjev ter postavitev šotora za izvajanje postopka registracije. Načrti registracijskega centra, ki jih je policija predstavila občinskim svetnikom na 4. izredni seji, so se v času do danes spremenili, je opozoril župan.
Pristojni so odgovorili, da je sprememba nastala zaradi omejenih proračunskih sredstev, izdelanega požarnega načrta in upoštevanju poteka vodov pod površino (elektrika, vodovod, kanalizacija), saj je šotor potrebno pritrditi v asfaltirano površino. Po tlorisnem načrtu registracijskega centra ta v 2. fazi predvideva kapacitete za do 500 ljudi dnevno znotraj ograjenega območja, v 3. fazi pa predvideva bivalne kontejnerje brez ograje.
Župan je dejal, da smo v občini razočarani, saj je je videti, da skuša vlada v sklopu širitve registracijskega centra po končani 1. fazi prebivalcem ob meji podtakniti še azilni center. Župan je poudaril, da registracijski center, kjer je gibanje migrantov omejeno in pod nadzorom policije, ne sodi poleg azilnega centra, ki ga policija ne nadzoruje, v praksi imajo zaposlene varnostnike, ki pa migrantu ne sme preprečiti odhoda, policija pa sme posredovati samo v primeru, če gre za kaznivo dejanje, kar dokazuje praksa.
»Zavedam se, da je registracijski center pomemben, saj omogoča varnostno preverjanje in minimalno humanitarno oskrbo. In kot sem večkrat že poudaril, selitev registracijskega centra iz središča Brežic na območje registracijskega centra na Obrežju podpiramo. Azilni center pa nikakor ne sprejemamo, saj bi se z vzpostavitvijo le-tega varnostna situacija močno poslabšala. Prav tako je lokacija iz človeškega in humanitarnega vidika za ljudi, ki prihajajo iz težkih območji, popolnoma nesprejemljiva.
Že ves čas se počutimo izigrane. Prejemamo nepopolne in zavajajoče informacije, ki nas na vsakem sestanku presenetijo. Resnično se ne čudim, da so ljudje nezadovoljni in razjarjeni, saj nimamo občutka, da gre za korektno sodelovanje in odkrite karte na mizi.
Načrt, ki je bil predstavljen na seji občinskega sveta se je spremenil. Prejel sem popolnoma drug načrt z manj varovalne ograje. Izvzeto je območje tretje faze registracijskega centra. Zato sem na ministra naslovil vprašanje, zakaj območje ni več ograjeno in kako to, da je prišlo do sprememb. Med vrsticam je bilo nato rečeno, da je na tem območju načrtovan azilni center, ki bo omogočal ravno to, kar ves čas poudarjamo in opozarjamo – prosto gibanje oseb. S tem se bo poslabšala varnost, obremenjenost policistov in socialnih delavcev pa bo izredno velika. Bojim se, da bo tudi delež tihotapcev strmo narasel,« je odločno poudaril župan Ivan Molan.
Kako bodo ljudje ob meji, ki danes pomagajo policiji z obvestili o migrantih, vedeli, ali gre pri skupinam moških, ki jih srečujejo za prosilce za azil ali za migrante. Policija, ki je že na robu zmogljivosti, bo dodatno obremenjena z ugotavljanjem istovetnosti migrantov, podvajali se bodo tudi postopki. Kar se v praksi dogaja.
Župan je izpostavil tudi skrivanje podatkov katerih 20 lokacij so pristojni preučili in s katerimi občinami, ki so zavrnile azilne center, so govorili. Ni pošteno, da vlada in nekateri mediji občane Brežic in Središča ob Dravi ožigosajo kot nestrpne in politično motivirane, medtem ko pristojni skrivajo podatke in neenakovredno obravnavajo nekatere lokalne skupnosti.
Župan je v zaključku sestanka dejal, da je še čas, da vlada svojo nepremišljeno in slabo odločitev popravi – za azilni center naj poišče primernejšo lokacijo, ne lokacije ob registracijskem centru na mejnem prehodu, ki ga letno prečka 10 milijonov ljudi.
Nadaljevanje srečanja je potekalo na območju mejnega prehoda Obrežje, kjer si je minister skupaj z generalnim direktorjem policije in županom ogledal določeno lokacijo razširitve registracijskega centra in azilnega doma. Na lokaciji so ministra počakali tudi občanke in občani, ki so mu želeli predstaviti realno stanje življenja ob meji. V pogovoru niso dosegli soglasja. So pa minister in vsi prisotni na lastne oči videli, kako je območje obremenjeno s prometom in hrupom. Prav tako je bila na predvidenem platoju oziroma sedanjem parkirišču za tovorna vozila, že sedaj neznosna vročina.
Vir: Občina Brežice