Inštitut 8. marec kritičen do salamijade v Sevnici

Foto: Ana Kovač

Inštitut 8. marec je razburilo pravilo sevniške salamijade, ki nareka, da vstop ženskam ni dovoljen. Svoj odziv so v Inštitutu zapisali na družbenem omrežju Facebook, saj “verjamejo, da za takšne prakse v naši družbi ni prostora”.

Minulo nedeljo je v Sevnici potekala tradicionalna salamijada. Posebnost sevniške salamijade je tudi, da načeloma ženskam vstop ni dovoljen. “Na prvi salamijadi, ko tega pravila še ni bilo, naj bi proti jutru žene začele svoje može spravljati domov, kar je organizatorja tako razburilo, da je rekel, ženske, drugo leto bo salamijada brez vas, in tega se sevniški salamarji držijo še danes,” so kot zanimivost razložili to posebno pravilo v nedeljski informativni oddaji 24ur.

So se pa na to pravilo včeraj odzvali v Inštitutu 8. marec, ki ga vodi javnosti znana Nika Kovač. “Prejemamo veliko sporočil, ki opozarjajo, da je v Sevnici ženskam prepovedan vstop na festival salamijada. /…/ Izdelava domačih salam naj bi bila “rezervirana samo za moške”. Za takšno odločitev se sklicujejo na tradicijo,” so svoj zapis začeli v inštitutu.

Pojasnjujejo, da razumejo in spoštujejo tradicije, a do meje, ko ne posegajo v pravice drugih ljudi: “Ni dopustno, da v njihovem imenu nekoga izključujemo. Ni dopustno, da v njihovem imenu nekomu preprosto prepovemo vstop na javni dogodek. Prepoved dostopa do salamijade je simptom naše družbe in opozorilo, da prizadevanje za enakost še ni končano. Je primer, pri katerem je diskriminacija tako očitna, da povzroča nelagodje. Je opomnik, da pravice žensk niso samoumevne.”

“Verjamemo, da za takšne prakse v naši družbi ni prostora,” so še zapisali.