Upokojenci ustanovili Inštitut 1. oktober, nov protest 1. marca

Na prvem protestu se je zbralo skoraj 30.000 ljudi, na drugem še nekoliko več.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev, ki je nedavno v Ljubljani organizirala vseslovenski protest upokojencev, dobiva bolj formalno obliko. Ustanovili so namreč Inštitut 1. oktober, ki bo v prihodnje vodil vse aktivnosti v boju za višje pokojnine.

 

Inštitut ima pet ustanovnih članov, ki se bodo predstavili 1. marca na Trgu republike v Ljubljani, ko je tam napovedan drugi vseslovenski protest upokojencev. Kot je na Facebooku zapisal pobudnik Pavle Rupar, je njihov cilj samo eden: vrniti upokojenkam in upokojencem zaslužene pokojnine in dostojanstvo življenja.

Z ustanovitvijo inštituta ustanavljajo tudi regijske koordinacije, v katere vabijo vse, ki želijo sodelovati v njihovih aktivnostih. Načrtujejo Gorenjsko, Ljubljansko, Notranjsko, Dolenjsko, Prekmursko, Štajersko, Koroško, Primorsko, Severno Primorsk, Belokranjsko in verjetno še Kraško in Posavsko koordinacijo.

V inštitutu vztrajajo, da se pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, takoj povečajo za 20 odstotkov, pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov pa naj se zvišajo za 15 odstotkov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, z inflacijo pa naj se usklajuje najmanj na dva meseca. Povprečna neto pokojnina naj bo vedno 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Nadalje pričakujejo, da se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove, ki od 1. januarja letos za 40 let pokojninske dobe za oba spola znaša 63,5 odstotka in pri čemer se upoštevajo osnove iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja, zviša na 68 odstotkov, pri čemer naj se upošteva povprečna plača 20 let.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

A. M.