SDS po zgledu Evrope predlaga resolucijo za uvrstitev Rusije na seznam držav podpornic terorizma

Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec je v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani sprejel Evropski parlament, poslanci SDS predlagajo, naj tudi Slovenija Rusijo uvrsti na seznam podpornic terorizma. Koalicija je do resolucije zadržana, zato je že deležna očitkov, da podpira Rusijo v njeni agresiji na Ukrajino.

 

SDS predlaga, naj DZ z resolucijo “pozove vlado, da tudi Slovenija sledi priporočilom iz resolucije Evropskega parlamenta o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem”.

Predsednik SDS Janez Janša je včeraj na novinarski konferenci dejal, da je spremljal včerajšnji nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina o stanju v državi, kar ga je še utrdilo v prepričanju o pravilnosti predloga SDS.

Pojasnil je, da so predlog resolucije pripravili, ker tega vlada ni storila, čeprav so v SDS po Janševih besedah od novembra čakali, da bi Slovenija “sledila številnim evropskim državam” in tudi sama sprejela takšno resolucijo.

“S sprejetjem resolucije bi dali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije, ter obsodili rusko invazijo na ukrajinsko ozemlje in njen narod,” so v SDS zapisali v obrazložitvi.

Na vprašanje glede dogovarjanja o podpori predlogu resolucije v DZ je predsednik SDS dejal, da se mu zdi podpora takšni resoluciji samoumevna, “razen če tisti, ki predstavljajo slovensko oblast in hodijo v Bruselj na sestanke EU in Nata, tam govorijo nekaj, tukaj pa bodo ravnali drugače”.

“V tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa odstopa seveda od izjave skupine rusofilov, ki smo jo pred časom prebrali, med katero so tudi neposredni podporniki sedanje oblasti,” je dejal.

Evropski parlament je resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, sprejel 23. novembra lani. Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo.

Slovenska vladajoča politika pa, vsaj tako se zdi, takšni resoluciji ni naklonjena. Kot je včeraj dejal premier Robert Golob je bilo tovrstnih pozivov že dovolj, zato se mu ne zdi potrebno sprejemati še dodatno resoluciji. Ob tem so se sicer znova okrepili očitki, da nova vlada potihoma podpira ruski režim in njegovo agresijo na sosedo.

A. M.