Šarec zaščitno opremo kupoval dražje kot Janša v času najhujše epidemije

Zakaj je bila oprema v času Šarčeve vlade tako draga? So se delile provizije?

Poročilo o nakupih in dobavah zaščitne opreme, ki ga je včeraj objavila vlada, je razkrilo, da je vlada Marjana Šarca v času, ko v Sloveniji še nismo imeli nobenega okuženega s koronavirusom, kupovala dražje, kot jo je v času najhujše epidemije kupovala vlada Janeza Janše.

In to kljub temu, da opreme v času najhujše epidemije ni bilo mogoče kupiti skoraj nikjer in da je bila oprema zato zelo draga.

Poročilo tako razkriva, da smo maske tipa FFP2 v času Šarčeve vlade kupovali po 4,64 evra za kos, v času Janševe pa po 3,40 evra za kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času Šarčeve vlade je bila 49.154,55 evra, v času Janševe vlade pa 33.880,44 evra.

Poročilo tudi razkriva, da so bila skladišča v času, ko je Janša prevzel vlado od Šarca, praktično prazna in brez zaščitne opreme, čeprav smo dnevno že tudi pri nas beležili nekaj deset na novo okuženih. V osrednjem državnem logističnem centru v Rojah je bilo 16. marca na razpolago 93.500 kirurških mask, 2000 mask FFP1, 1000 mask FFP2, 3400 mask FFP3, 1,5 milijona lateks rokavic, 8649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal, kar ni bilo dovolj niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno lateks rokavic, kjer so zaloge glede na ocenjene potrebe zadostovale za štiri dni.

Nadalje poročilo opozarja še na to, da je Šarčeva vlada februarja, ko so se v sosednji Italiji okužbe naglo širile, slovenskim podjetjem poslala poziv k donaciji opreme za Kitajsko kot uradno humanitarno pomoč Slovenije. Za donacijo 1,2 milijona mask slovenske podružnice KPG je uprava za zaščito in reševanje organizirala prevoz na Dunaj, od koder je bil organiziran let do Wuhana.

Šarčeva vlada je torej namesto, da bi nabavljala zaščitno opremo, pozivala k donacijam za nabavo zaščitne opreme na Kitajskem.

Primerjava povprečnih cen dobavljene zaščitne opreme v času obeh vlad. (vir: vladno poročilo)

M. P.