Romska problematika in kje so obljubljene mehkejše in “boljše” rešitve za reševanje le-te?

Slika je simbolična, FOTO: Jaka Gasar

Kot smo poročali v ponedeljek, je čez vikend prišlo  do streljanja v romskem naselju Kerinov Grm na območju mestne občine Krško, v katerem so posredovali tudi policisti. Medtem ko so želeli pridržati enega od osmuljencev, so prebivalci tamkajšnjega naselja v policijski avto metali kamne.

Olaj poziva vlado k predstavitvi rešitev za reševanje romske problematike
Kot poroča portal Nova24TV, nekdanji generalni direktor Policije Anton Olaj meni, da se “odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike kaže v stopnjevanju nasilja”. Ob tem pa poziva vlado, da “po zavrnitvi zakonske pobude enajstih županov JV Slovenije predstavi javnosti obljubljene svoje mehkejše in “boljše” rešitve”.

Vlada do konca lanskega leta obljubila sprejetje rešitev
Spomnimo: ker je koalicija svoje zakonske rešitve o romski problematiki obljubila do konca lanskega leta, je največja opozicijska stranka SDS v luči vse bolj pereče romske problematike v jugovzhodni Sloveniji februarja letos zahtevala sklic nujne seje, ki so se je udeležili tudi nekateri župani in podžupani ter svetniki, predstavniki Policijske uprave Novo mesto in Policijske postaje Šentjernej. “Zaupanje med Romi in drugim prebivalstvom v občini je na najnižji točki,” je dejal. “Med Romi namreč naraščata kriminal in nasilje, ki se selita tudi v šole. Mnogi romski otroci tudi ne obiskujejo vrtca in šole,” je med drugim izpostavil župan občine Šentjernej Jože Simončič. Da so stvari ušle izpod nadzora, je ocenil tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin. Slednje je med drugim ponazoril s primerom, da si delavci krškega komunalnega podjetja ne upajo več v romsko naselje, če ob tem nimajo spremstva policije.

Podžupan novomeške občine Urban Kramar je na seji spomnil, da je koalicija oktobra lani zavrnila paket zakonov, s katerimi je 11 občin jugovzhodne Slovenije s podpisi okoli 31.500 državljanov in državljank želelo reševati tudi romsko problematiko. V zvezi s spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih so denimo predlagali, da bi se otroški dodatek v primerih, ko starši otroka po 15. letu ne vključijo v nadaljnje šolanje, zmanjšal za tretjino. S predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru pa so želeli doseči, da bi prišlo do zaostritve sankcij za streljanje z orožjem zunaj za to namenjenih prostorov. A spremembe zakonov so v koaliciji zavrnili s pojasnilom, da bo vlada do konca leta 2023 pripravila svoje zakonske spremembe, k čemur jo je s sklepom pozval tudi odbor za delo. Zaradi tega so v Mestni občini Novo mesto kot tudi ostalih občinah JV Slovenije vlado vnovič pozvali, naj pripravi obljubljene ustrezne zakonske rešitve.