Podpisana koalicijska pogodba, ki razburja

Robert Golob v času, ko je bil podpredsednik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija.

Predsedniki strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so podpisali koalicijsko pogodbo o sestavi nove vlade. Ta je med drugim v javnosti naletela na številne pomisleke ter kritike predvsem ljudi iz gospodarstva.

 

Najbolj je razburil napovedani t. i. progresivni davek, po katerem bi morali državljani ob koncu leta plačati še dodaten poseben davek na vso premoženje. Slednjega bi morali plačati četudi so od pridobljenega premoženja enkrat že plačali davek. Šlo bi torej za neke vrste davek na že obdavčeno premoženje, kar je znani podjetnik Ivo Boscarol označil kot prikrito nacionalizacijo premoženja.

“To je tisto, kar sem jaz že pred leti povedal na nacionalni televiziji in so se mi vsi smejali; Namreč da je velika verjetnost, da pri naslednjih volitvah pride Levica v vlado in da če se bo to zgodilo, bo Luka Mesec postal predsednik vlade – in zmotil sem se zelo malo, ker je postal podpredsednik vlade – da se bo zgodila nacionalizacija. In to se sedaj dogaja, da bi dobili dovolj denarja za financiranje svojih obljub in ministrstev za izgubljanje časa. To je kraja premoženja vseh Slovencev in to bo resnično udarilo vse,” je dejal Boscarol.

Danes podpisana koalicijska pogodba predvideva kar 20 ministrstev, kar pomeni, da bo Slovenija država z največ ministrstvi v Evropi, česar si ne morejo privoščiti niti nekatere bistveno bogatejše države. Ministrstvi sta v zameno, da Gibanju Svoboda prepustita lokalno mrežo odborov svojih strank, dobila tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek.

A. M.