Ogrevanje na drva – koliko časa še? “Prihajamo v obdobje, ko namesto svobode dobivamo same prepovedi”

Slika je simbolična

V zadnji dneh razburja nov energetski zakon v pripravi, ki naj bi s 1. julijem 2024 prepovedoval vgradnjo peči na drva in plinskih kotlov v novogradnje. V NSi zato že napovedujejo referendum, če vlada ne bo umaknila in ustrezno spremenila predloga novega energetskega zakona.

O novem energetskem zakonu je tekla beseda tudi v včerajšnji Tarči na RTV SLO. Jernej Vrtovec (NSi) je opozoril, da smo v časih, ko se ljudje soočajo z visoko inflacijo, pa Vlada RS kljub temu uvaja zakon, ki bo ljudi pahnil v še večjo revščino, ki jo bojo občutili predvsem socialno šibki. Investicija v toplotno črpalke in po možnosti v sončno elektrarno je namreč visoka, za marsikoga nedosegljiva. “Prihajamo v obdobje, ko namesto svobode dobivamo same prepovedi,” je bil kritičen Vrtovec.

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič je medtem mnenja, da ni prihodnosti brez prehoda na obnovljive vire energije: “Če želite, da naši otroci in vnuki živijo na zdravem planetu, da ne bodo kar naprej reševali težav, ki jih prinašajo ujme, požari, hurikani, moramo stopiti iz cone udobja.”

Janez Janša: Prepoved kurjave na drva ogroža nacionalno varnost
Prav tako je včeraj na Nova24TV potekal intervju s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki je tako komentiram nov energetski zakon:

Ljudje živijo slabše, elektrika se draži, energenti se dražijo v imenu zelene agende, prepoveduje se kurjenje na drva in plin, večino že pošteno stiska, medtem pa poslušamo o raznih Golobovih aferah. Govori se o prepovedi kurjenja na drva, kar ni le siromašenje podeželja, ampak ogrožanje nacionalne varnosti, saj danes, ko je vse digitalno in je možnost kibernetskih napadov vedno večja, lahko ljudje ostanejo brez elektrike naenkrat in takoj. Solarni paneli niso zanesljivi, situacije po svetu pa kažejo, kako pomembna je nujna oskrba z energijo.

Janša upa, da je v Sloveniji še toliko razuma, da take ukrepe preprečijo.

Bojan Kumer: Pristojnosti glede prepovedi ogrevanja na drva bo v rokah občin.

Minister za okolje, energijo in podnebje Bojan Kumer je sicer na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da novi zakon predvideva, da bodo obstoječi uporabniki plin lahko še naprej uporabljali za ogrevanje, medtem ko omejitve veljajo zgolj za nove stanovanjske stavbe, ki morajo biti že v osnovi skoraj ničenergijske in s tem fosilnih goriv niti ne potrebujejo.

Glede ogrevanja na drva pa bodo zadnjo besedo imele občine, ki bi lahko prepovedala uporabo lesne biomase v bodoče v primeru novogradenj ali prenovljenih stavb: “Omejitev bo veljala le, če se za to odloči občina, in le za nove ali prenovljene eno- ali dvostanovanjske stavbe v gosto naseljenih območjih, kjer je problematična kakovost zraka. Predlog zakona daje lokalni skupnosti možnost omejevanja načina rabe lesne biomase pri načrtovanju svojih lokalnih energetskih konceptov v primeru lokalnega problema onesnaženosti zraka s trdimi delci in preostalimi strupenimi onesnažili, ki vplivajo na zdravje ljudi.