Občina Krško danes praznuje svoj občinski praznik

Krško

Občina Krško danes obeležuje občinski praznik, s katerim se spominja prvih krških žrtev in vrnitev izgnancev. Osrednja slovesnost ob prazniku bo ob 17. uri v Kulturnem domu Krško, kjer bosta potekala slavnostna akademija in druženje občanov na ploščadi pred kulturnim domom.

Del praznovanja občinskega praznika je bilo tudi odprtje obnovljene povezovalne ceste Spodnje Dule-Ivandol-Nemška vas, ki poteka po območju treh krajevnih skupnosti – Gora, Veliki Trn in Leskovec pri Krškem. Slednjo so odprli krški župan Miran Stanko in predsedniki vseh treh omenjenih krajevnih skupnosti.

Kot je na krajši slovesnosti povedal župan, gre sicer za dva ločena odseka v skupni dolžini 1000 metrov, ki bosta z obnovo predvsem bolj varna za vse udeležence v prometu. Rekonstrukcija je potekala lansko jesen, hkrati z obnovo ceste pa so ob cestnem odseku Spodnje Dule-Ivandol obnovili tudi vodovod. Za naložbo je Občina Krško namenila nekaj več 100.000 evrov.

Odprtje obnovljene povezovalne ceste Spodnje Dule-Ivandol-Nemška vas.

Občina Krško se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije na območju, kjer se dolina reke Save razširi v prostrano Krško polje. Od Ljubljane je oddaljena 100 kilometrov, od Zagreba pa pol manj. Ima 25.885 prebivalcev in je osrednje občinsko središče Posavja.

Poslovno okolje občine predstavlja največji energetski bazen Slovenije, saj se v njem nahajajo številna energetska podjetja, kot so Nuklearna elektrarna, GEN energija in Termoelektrarna Brestanica. Med največjimi infrastrukturnimi projekti trenutno izstopa gradnja obvoznice, po delu katere so se prebivalci lahko prvič zapeljali 7. junija 2013. Gradnja obvoznice se nadaljuje in bo skupaj z bodočim mostom čez Savo v Žadovinku predvidoma zaključena do leta 2019.

Krško je tudi kulturno središče, kar dokazujejo številne kulturne ustanove: grad Rajhenburg, Valvasorjeva knjižnica, Kulturni dom Krško, Kapucinski samostan s cerkvijo, Galerija Vladimirja Štovička, Galerija Krško in mestni park, v katerem stojita tudi doprsna kipa dveh najpomembnejših Krčanov – Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina, ki sta močno zaznamovala čas protestantizma in pridobivanja prvih slovenskih knjig v 16. stoletju.

M. R.

Vir: Občina Krško