Načrt rušenja vlade: V začetku tedna revizijsko poročilo, v četrtek konstruktivna nezaupnica

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in oba namestnika.

Potem ko je predsednik DeSUS Karl Erjavec v ponedeljek napovedal, da bo za mandatarja kandidiral le, če bo konstruktivno nezaupnico v državni zbor s podpisi vložilo 46 poslancev, je že naslednji dan sledil preobrat, v katerem je Erjavec oznanil, da bodo konstruktivno nezaupnico v državni zbor vložili še pred novim letom in da torej ne bo čakal na 46 podpisov.

 

Zanesljivi viri pravijo, da je do preobrata prišlo v torek na skupnem sestanku Erjavca s prvaki strank Koalicije ustavnega loka (KUL), na katerem je Erjavec dobil zagotovilo, da bo že prihodnji teden v medije prišel osnutek revizijskega poročila računskega sodišča glede nabav zaščitne opreme. Slednje nakazuje, da računsko sodišče, ki naj bi bil strokoven organ, aktivno sodeluje pri poskusu rušenja vlada.

Kot pravijo poznavalci, je namreč načrt “med brati” tak, da bo računsko sodišče revizijsko poročilo izdalo v ponedeljek in torek, konstruktivna nezaupnica pa bo nato vložena na silvestrovo, v četrtek. Prva naj bi osnutek dobila medijska hiša POP TV, potem pa še vsi ostali, “zanesljivi” levi mediji, vključno z RTV Slovenija.

Slednje tudi pojasnjuje, zakaj se predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu z izdajo osnutka tako mudi. Potem ko je bil osnutek revizijskega poročila pripravljen, je namreč v skladu z ustaljenim protokolom romal v roke Veselovega namestnika Jorga Kristijana Petroviča, da ga sopodpiše. Ker gre za obširno zadevo, si je slednji želel vzeti čas in osnutek dobro pregledati, a se, kot kaže, Veselu zelo mudi. Ker Petrovič osnutka ni takoj podpisal, je Vesel pooblastilo za sopodpis prenesel na drugo namestnico Mojco Planinšek. Tako naj bi bilo zdaj vse pripravljeno za ” veliki pok”, s katerim bodo skušali omogočiti Erjavu, da sestavi novo vlado. Ker pa ta ne bo stabilna, naj bi kmalu nato sledile predčasne volitve.

Zato tudi ne preseneča, da se oglaša vse več strokovnjakov, ki Vesela pozivajo, naj se ne gre političnih iger, pač pa naj zagotovi nujno strokovnost računskega sodišča. K temu sta ga v četrtek pozvala tudi nekdanji finančni minister Janez Šušteršič in pravnik Matej Avbelj. Med drugim sta zapisala: “Pri takšnem poročilu in v takšnih razmerah je še posebej pomembno, da računsko sodišče s svojimi ravnanji in komunikacijo poskrbi, da bomo vsi zainteresirani lahko zaupali v nepristranskost in strokovnost poročila. Del tega je tudi še posebej skrben pregled osnutka. Predsednik sodišča je s tem, ko je zamenjal pooblaščenega namestnika za pregled in sopodpis osnutka, vnaprej porušil vsako zaupanje, ki bi ga lahko imeli v njegovo vsebino, kakršna koli že bo. Tudi če je to storil, kot pravi, zgolj v interesu učinkovitosti postopka, saj je že sam časovni pritisk gotovo v nasprotju s skrbnostjo in natančnostjo internega pregleda, za katerega si je pri tako pomembnih poročilih razumno vzeti več časa kot običajno. Nobena skrivnost ni, da imata predsednik računskega sodišča in namestnik, ki je bil sprva pooblaščen za pregled in sopodpis osnutka, različna politična prepričanja in preference. Prav zato bi podpis obeh na osnutku poročila močno povečal njegovo kredibilnost in vzel nekaj vetra iz jader vseh, ki bi mu hoteli očitati politično motiviranost in pristranost. Odločitev za zamenjavo namestnika pa ima ravno nasproten učinek; povsem nemogoče je postalo, da bi poročilo, ki nastaja na takšen način, lahko brali samo kot rezultat strokovnega dela revizijskega organa, ampak ga bomo morali brati in razumeti predvsem kot zainteresiran poseg nekega nadzornega organa oziroma njegovega predsednika v tekoče politično dogajanje.”

A. M.