Na vseslovenskem protestnem shodu v Ljubljani najmanj 20.000 ljudi

Na prvem protestu se je zbralo skoraj 30.000 ljudi, na drugem še nekoliko več.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije je včeraj na Tregu republike v Ljubljani priredila vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Na njem se je zbralo okoli 20.000 ljudi, po nekaterih podatkih tudi 30.000, ki so zahtevali takojšnje zvišanje pokojnin.

 

Na protestnem shodu so plapolale številne zastave, protestniki so s seboj prinesli transparente, s katerimi so vladi sporočali Zahtevamo dostojne pokojnine, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi.

Pavle Rupar, vodja iniciative Glas upokojencev, je povedal, da želijo s shodom sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, “kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali”. Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo.

Ob koncu je Rupar tudi povedal, da se bodo predvidoma ponovno sešli 1. marca, če do takrat vlada Roberta Goloba ne bo ukrepala in prisluhnila upokojencem. Povedal je še:

“To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod!” Dejal je tudi, da nekateri navajajo, da vlada nima denarja za zahteve upokojencev. Rupar je ob tem poudaril: “Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 milijarde evrov za korupcijo, kje ste dobili 500 milijonov za dokapitalizacijo elektrarn, kje ste dobili denar za sodnike,” je dejal.

Na protestni shod so bili vabljeni tudi premier Robert Golob, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik, koalicijski ministri in poslanci, ki se se nedavno udeležili shoda za pravice pacientov, ter predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ. Na protestni shod jih ni bilo.

A. M.