Most čez Krko v Podbočju za Bratuškovo pomemben toliko kot lanski sneg

Obnovo mostu čez Krko v Podbočju ima Bratuškova na hladnem. (vir: KS Podbočje)

Prejšnjo nedeljo, okoli 6.40, je v naselju Brod v Podbočju neznanec z vnetljivo tekočino polil lesen most čez reko Krko, ki je sicer zaprt za ves promet in prižgal ogenj. Ožji trak gorečega vozišča v dolžini okoli 50 metrov so pogasili gasilci treh prostovoljnih društev (Krško, Podbočje in Malo Mraševo), goreli so tudi leseni nosilni tramovi.

Nekateri so to dejanje označili za predrznost in objestnost, domačini pa so sporočili, da temu ni tako in da je bil sežig bolj v znak protesta.

Inšpektorat RS za infrastrukturo je namreč že poleti izdal odločbo o začasni prepovedi uporabe mostu, ki je popolnoma zaprt od 13. avgusta 2019 dalje.

Na portalu smo se obrnili na Občino Krško in jih vprašali, kdo je odgovoren za ureditev zaprtega mostu in kakšne aktivnosti potekajo, da se to spremeni. Pojasnili so nam, da občina ni lastnik in ne upravljalec tega mostu, pač pa je to Direkcija RS za infrastrukturo. Dodali so, da občina na ta problem že dolgo opozarja.

Zavedajo se namreč, da je most v izredno slabem stanju, vendar popolna zapora ne more biti trajna rešitev.

Najustreznejša rešitev bi bila zagotovo izgradnja novega betonskega mostu, saj bi pomenila dolgoročno najustreznejšo rešitev, Občina Krško pa je z Direkcijo pripravljena sodelovati pri projektu v skladu s svojimi pristojnostmi, so pojasnili.

Direkcijo so zato že večkrat pozvali, naj naredi vse, da uvede sprejemljivejše začasne ukrepe, ne pa popolno zaporo, zaradi katere morajo krajani opraviti dodatnih deset kilometrov v eno stran.

Pozvali so jih, da čim prej še enkrat temeljito pregledajo most, naredijo statično presojo in ga obnovijo do te mere, da bi bilo možno most odpreti vsaj za promet osebnih vozil. Na sestanku z vodstvom Direkcije so nato dobili pojasnilo, da je odločba inšpektorja skladna z zakonom in jo je treba tudi spoštovati.

Direkcija se je na odločbo inšpektorja sicer pritožila. Prejšnji teden pa je ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, pritožbo zavrnilo.

Tudi Direkcija meni, da most lahko prenese obremenitev, sicer morda nižjo od 12 ton, vsekakor pa dovolj za osebni promet.

Na občini navajajo, da so jim v Direkciji zagotovili, da bodo poskušali narediti vse, da se zadeve čim prej normalizirajo.

Alenka Bratušek

Na portalu smo nato preverili, ali ima Direkcija sploh zagotovljen denar za ta most. Direkcija je namreč pri financiranju investicij odvisna od ministrstva in državnega proračuna.

Ugotovili smo, da je ureditev mostu čez Krko v Podbočju ministrstvo za infrastrukturo uvrstilo šele v letih 2022, 2023 in pozneje. V Načrtih razvojnih programov je navedena ocenjena vrednost 1,48 milijona evrov. V letih 2020 in 2021 ne nameravajo za to nameniti nobenega denarja. V letu 2022 je načrtovan znesek 300 tisoč evrov, v letu 2023 načrtujejo 847.675, po letu 2023 pa še 305.362 evrov.

Ker gre za naslednja leta, so možne še spremembe. Trenutno namreč sprejemajo proračuna za leti 2020 in 2021. V teh dveh letih pa se na mostu, kot kaže, ne bo nič spremenilo, Alenki Bratušek pa je ta most očitno pomemben toliko “kot lanski sneg”.

M. P.