Modro frankinjo želijo uveljaviti kot značilno žametno vino Posavja

Grozdje modre frankinje.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je sevniškemu javnemu Zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti potrdila partnerski projekt Modra frankinja – žametno vino regije Posavje. Namen 22-mesečnega projekta je ustvariti nova delovna mesta in modro frankinjo uveljaviti kot značilno žametno vino Posavja. Projekt je vreden dobrih 200 tisoč evrov, od tega bo dobrih 80 tisoč evrov evropskih sredstev.

Agencija, ki upravlja evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, je projekt potrdila v okviru ciljev strategije lokalnega razvoja lokalne akcijske skupine Posavje. Vodilni partner lokalne akcijske skupine Posavje je Regionalna razvojna agencija Posavje.

Cilji projekta, vrednega dobrih 200 tisoč evrov, so:

  • razvoj modela povezovanja pridelovalcev modre frankinje,
  • ureditev prodajno-promocijskega prostora na gradu Sevnica,
  • sejemsko-promocijske dejavnosti doma in v tujini,
  • raziskava uporabe modre frankinje v regionalni kulinariki in
  • organizacijo vinsko-kulinaričnih prireditev.

Pripraviti nameravajo srečanja ponudnikov na temo predstavitvenih izdelkov. Hkrati želijo sevniški festival modre frankinje nadgraditi v mednarodno in strokovno srečanje. Pripravili bodo tudi delavnice za pridelovalce in gostince ter izdelali strategijo trženja in prodaje.

Pri tem načrtujejo zaposlitev strokovnega sodelavca in izdelavo promocijskih izdelkov iz tega vina in kuharskih receptov na podlagi modre frankinje.

Od večje uveljavitve posavske modre frankinje si med drugim obetajo nova kakovostna delovna mesta in krepitev pogojev za rast malih ponudnikov. Hkrati želijo prispevati k ohranjanju podeželja. Projekt naj bi bil končan sredi marca 2020.

Pri projektu sodelujejo Regionalna razvojna agencija PosavjeKmečka zadruga Sevnica, Center za podjetništvo in turizem Krško ter Zavod za podjetništvo, turizem in mladino iz Brežic.

Modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah: v Podravju in Posavju oziroma v petih vinorodnih okoliših – štajerskem, prekmurskem, bizeljsko-sremiškem, dolenjskem in belokranjskem.

Iz sorte grozdja modre frankinje pridelujejo visokokakovostno vino. Odlikuje ga velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto, ki varuje srce. Zmerno uživanje modre frankinje naj bi preprečevalo rakava obolenja.

Modra frankinja je tudi sestavni del cvička, metliške črnine in rdečega bizeljčana. Kot samostojno vino pa je modra frankinja še manj prepoznavno vino.

M. P.