Mesec grozi s povišanjem oskrbnin v domovih za starejše

Minister Luka Mesec javno grozi, da se bodo v primeru referenduma, ki ga predlaga stranka SDS, podražile oskrbnine v domovih za starejše. A pri tem zamolči, da dvig oskrbnin ni v ničemer povezan z novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo predmet referenduma, kaj šele s samim referendumom.

 

Vladna novela namreč le preprečuje uveljavitev zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, in v ničemer ne govori o višini oskrbnin. Teh tudi ni zamrznila ali znižala, da bi lahko njen morebiten padec na referendumu povzročil zvišanje oskrbnin.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po več desetletjih opozarjanj, da je nujen, sprejela prejšnja vlada, naj bi sicer začel veljati 1. januarja prihodnje leto. Vlada Roberta Goloba mu nasprotuje, zato je sprejela novelo zakona, ki njegovo uveljavitev zamika.

V SDS pričakujejo, da obveznosti, ki jih je potrebno po aneksu h kolektivni pogodbi po zakonu zagotoviti zaposlenim, vlada ne bo prevalila na uporabnike storitev v domovih za starejše. V kolikor se bodo oskrbnine povišale, sta za to odgovorna ministrstvo in vlada, pravijo.

Glede na to, da bo referendum, v kolikor bo zbranih 40.000 podpisov, pozno jeseni, od ministrstva in vlade tudi pričakujejo, da v vmesnem obdobju pripravi vse potrebno za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi  s 1. januarjem 2023.

M. P.