Loka pri Zidanem Mostu: Razlog za hitro širjenje virusa najverjetneje prezračevalni sistem

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve, na včerajšnji novinarski konferenci.

V domovih starejših občanov po državi je aktivno okuženih 748 stanovalcev, dve tretjini od 102 domov v državi se srečujeta s pojavom virusa v domu, je stanje včeraj predstavil minister Janez Cigler Kralj.

Minister je med drugim izpostavil tudi stanje v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je bilo ob njegovem prihodu okuženih 39 zaposlenih. Za ekipo je to zelo zahtevna situacija in veliko breme, je dejal.

V Loku pri Zidanem mostu se je tudi izkazalo, da je bil najverjetnejši razlog za hitro širjenje okužb med stanovalci prezračevalni sistem. Okužbe so se namreč širile navzgor po stavbi, kar ni običajno. Po tej ugotovitvi je ministrstvo vsa vodstva domov za starejše pozvalo, da so posebej pozorni na prezračevalne sisteme v stavbah in naj tega po potrebi izključijo.

Minister je še izpostavil, da so vsi zaposleni v domovih za starejše pod velikim stresom, zelo utrujeni, v domovih, kjer so težje razmere, zaposleni delajo v 13-urnih izmenah. “Iskrena hvala vsem zaposlenim, ki dajete vse od sebe, da zagotavljate nemoteno oskrbo vsem stanovalcem,” je dejal.

Na področju kadrov se je minister zahvalil mladi generaciji, predvsem študentom, ki so priskočili na pomoč. Aktiven spodbujevalec iskanja primernega kadra je tudi Zavod za zaposlovanje, ki med prijavljenimi iskalci zaposlitve išče kandidate za posamezne kadrovske razpise domov starejših občanov.

Bodo pa kadre v domovih za njihovo delo na ministrstvu nagradili z izplačili dodatkov, kot v prvem valu epidemije.

M. P.