Golob snedel dano besedo prostovoljnim gasilcem

Predsednik vlade Robert Golob je ob nedavnem gašenju požara na Krasu gasilcem, ki so se spopadali z ognjem, obljubil dnevno nagrado za vsak dan gašenja. No že nekaj dni zatem, je obljubo prelomil in dejal, da nagrade ne bodo dobili oni, ampak bo država določena sredstva nakazala gasilskim društvom. Gasilci so seveda razočarani.

 

22. julija je tako Golob po poročanju STA ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. Še isti dan so z vlade sporočili, da bodo zagotovili finančna sredstva, ki jih bodo prejela prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, in sicer 94,50 EUR za sodelujočega prostovoljnega gasilca oz. prostovoljca nad 8 ur dela na dan; 63,00 EUR za sodelujočega prostovoljnega gasilca oz. prostovoljca do 8 ur dela na dan.

No, le nekaj dni pozneje je Golob dodatno pojasnil, da vlada prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, ne bo nagrajevala posamično, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva. Kot je dejal ob robu petkovega srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij, bi namreč izplačevanje posebnih nagrad nesporedno gasilcem pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes. Kot je dejal, vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom, temveč se bodo sredstva iz tega naslova namenila prostovoljnim gasilskim društvom.

Gasilci so seveda nad takšno odločitvijo razočarani. Namesto, da bi denar prejeli oni, ga bodo prejela gasilska društva.

M. P.