Glavni analitik GZS: V epidemiji vlada ohranila 99 odstotkov delovnih mest

Seja Vlade RS (vir: gov.si)

V soboto je minilo eno leto od imenovanja tretje vlade Janeza Janše. Ocene o njenem delovanju so različne, prevladuje pa ocena, da je delala v do zdaj še nepoznanih pogojih in izredno težkih razmerah, kjer je 80 odstotkov moči porabila za boj z epidemijo.

Najbolj pozitivno njeno delo ocenjujejo, ko gre za podporo gospodarstvu, kjer je z različnimi ukrepi ohranila več deset tisoč delovnih mest.

Glavni ekonomist pri Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc ocenjuje, da je bilo delo vlade na področju gospodarstva v zadnjem letu zahtevno, saj je bila večji del leta obremenjena s pripravo podpornih protikoronskih paketov, “ki so do določene mere naslovili izzive, ki jih je epidemija prinesla gospodarstvu”. Gospodarski kazalci v tem času so bili po njegovih navedbah v Sloveniji nekoliko boljši kot v povprečju EU, saj je pri nas bruto družbeni proizvod upadel za 5,5 odstotka, v območju evra za 6,4 odstotka.

Podporni mehanizmi na trgu dela so se po navedbah Ivanca izkazali kot pretežno dobri, saj smo ohranili 99 odstotkov delovnih mest. Tudi industrija je hitro okrevala in je bila v celotnem letu šibkejša za okoli šest odstotkov. “Pomembno je bilo, da jeseni nismo ponovili spomladanskega scenarija ter smo zajezitvene ukrepe implementirali bolj premišljeno,” je dejal za STA.

Najbolj učinkovit je bil ukrep subvencioniranja čakanja na delo, manj učinkovit pa ukrep povračila fiksnih stroškov, kjer mehanizem ni v zadostni meri nadomestil dejanskih nastalih fiksnih stroškov v podjetjih.

Za zajezitev posledic epidemije se je morala država tudi zadolževati, a Ivanc pravi, da globalno gledano ni gospodarstva, ki se mu lani ni pomembno dvignil delež javnega dolga. “Podporni mehanizmi gospodarstvom so imeli svojo ceno,” pravi.

Po njegovih besedah si lahko še do leta 2022, morda do 2023 obetamo, da bo država imela “relativno veliko manevrskega prostora glede trošenja”. “Zato se nadejamo, da bo primarni fokus zagon gospodarstva, sploh panog, ki so bile najbolj prizadete, ter tudi panog, ki so ključne za konkurenčnost Slovenije”, je dodal.

A. M.