Čemaž – idealen za spomladansko čiščenje telesa

pixabay

Čemaž je trajnica s številnimi zdravilnimi učinki, ki mu pravimo tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec trajnica. Številna imena  za čemaž kažejo na njegovo razširjenost, imena izvirajo iz določenih značilnosti rastline (vonj po česnu, rjavi medvedi radi jedo čemaž, listi suličaste oblike …)

Čemaž raste v vlažnih in senčnatih gozdovih, veliko ga najdemo ob potokih. Raste v šopih in njegovi listi so nežni in jih je lahko odtrgati. Predvsem pa čemaž spremlja duh po česnu, zato ga tudi imenujemo divji česen. Toda, previdno – čemaž nabirajmo posamezno, da se med šopi ne znajde strupena šmarnica ali podlesek, s katerima ju lahko zamenjamo.

Verjetno ste že slišali za zgodbo, ki se je te dni pripetila v Sloveniji. V UKC-ju Ljubljana je v četrtek umrla bolnica, ki se je v ponedeljek zastrupila z jesenskim podleskom, dan pozneje pa je zaradi zastrupitve umrl še njen mož. Namesto čemaža sta nabrala in zaužila jesenski podlesek. V UKC Ljubljana so od leta 2000 zdravili že 32 ljudi, ki so nabirali čemaž in ga zamenjali z jesenskim podleskom, ki je že v malih količinah smrten. Pet ljudi je umrlo, zato previdno pri nabiranju te rastline.

Zastrupitve z jesenskim podleskom! Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Čemaž (pixabay)

Sledite vonju

Vonj po česnu v gozdu je torej najboljši znanilec, da je čas, da se v gozd odpravite po čemaž. Prepoznali ga boste prav hitro. Zraste namreč do 40 centimetrov v višino, najmanjši pa so medtem visoki 10 centimetrov. Zanimivo je to, da jo izdaja vonj po česnu, ki ga oddaja tudi zelena rastlina, ki raste iz tal v višino. Kasneje požene tudi bele cvetove, še prej pa lahko nabiramo cvetne popke, ki jih lahko vmešamo v solato ali vložimo. Najpogosteje ga najdete v hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih, kjer raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja. Velja si zapomniti, da raste v gostih preprogah in nikoli osamljeno.

 Zdravilni učinki – idealen za spomladansko čiščenje telesa

V zdravilne namene uporabljamo celotno rastlino. Pomaga pri želodčnih in črevesnih motnjah, znižuje krvni tlak in previsoko raven holesterola. Je tudi odlično sredstvo za preprečevanje srčnega infarkta in možganske kapi. Čemaž poleg tega še čisti kri, zavira vnetja, pospešuje odvajanje bode iz telesa, redči sluz, spodbuja presnovo in krepi telo.

Dobrote iz čemaža

Čemažev kruh

Sestavine:

 • 500 g gladke pšenične moke tip 500
 • 20 g kvasa
 • sladkor
 • sol
 • voda
 • 50 ml – 100 ml oljčnega olja
 • 150 g čemaž

V kozico damo ¾ L vode in jo segrejemo, da bo mlačna. V posodico nadrobimo ves kvas, dodamo žličko sladkorja, ki kvasovkam služi za hrano ter prelijemo z mlačno vodo, dodamo lahko še malo moke. Posodico postavimo na toplo, da kvas vzhaja. Medtem liste čemaža, ki ga naberemo na sprehodu, operemo in odcedimo. Primerna količina za ½ kg moke je okrog 150 g čemaža. Odcejene liste na deski z nožem narežemo na trakove. V posodo za pripravo testa presejemo moko in  dodamo žličko soli.

Ko je pripravljena kvasina v posodici narasla pod rob, jo damo k moki in premešamo s kuhalnico. Dodamo še narezan čemaž in po okusu prelijemo z okrog 100 ml oljčnega olja. S kuhalnico pregnetemo testo, potrebno bo dodati še malo vode, ki smo jo prej segreli, da nastane testo, ki ga lahko pregnetemo z rokami. Testo za kruh mesimo toliko časa, da se vanj vmeša ves čemaž, na površini mora biti gladko, znotraj prožno, ter se mora ločiti od posode, kuhalnice in rok. Če je testo presuho dodajamo mlačno vodo, če je preveč tekoče pa še malo moke.

Čez pekač razgrnemo papir za peko nanj položimo v hlebček oblikovano testo in ga damo v pečico na srednjo višino. Pečico segrejemo na 50 °C, če ima pečica vgrajen ventilator, ga vklopite, da lahko topel zrak krožil. V topli pečici pustimo testo vzhajati približno 20 minut, nato povišamo temperaturo na 200°C. Ko pečica doseže to temperaturo pečemo 50 minut. Občasno preverimo da se nam kruh slučajno ne zažge.

Čemažev namaz

 • približno 20 čemaževih listov
 • 1mala kisla smetana (velikost jogurta)
 • mali lonček pasirane skute (cca. 500 g)
 • velika žlica navadnega jogurta
 • ščepec soli

Liste čemaža operemo in zvijemo v zvitke, ki jih nato vzdolžno narežemo na tanke trakce.

V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in žlico jogurta. Dodamo narezan čemaž in po okusu dosolimo. Namaz shranimo v zaprti posodi v hladilniku.

K. J.