Burni odzivi glede dodatnega dela prostega dneva

FOTO: STA

Vlada RS je 14. avgust razglasila za dela prost dan in dan solidarnosti. “Pričakujemo, da bomo na ta dan vsi pomagali in dali upanje vsem tistim, ki ga potrebujejo,” je dejal premier Robert Golob na novinarski konferenci po torkovi seji vlade. Predlogu nasprotujejo predvsem v Trgovinski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, združenju delodajalcev ter Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides), dvome o učinku tega dne pa imajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije in Veterinarski zbornici Slovenije.

“Pomoč ljudem v stiski podpiramo vsi, vendar pa dela prost dan za zaposlene v vsej državi ne bo prinesel želenih učinkov,” so ocenili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Številni zaposleni bodo prost ponedeljek izkoristili za podaljšan dopust, breme tega pa bodo nosili delodajalci.

Do dodatnega dela prostega dneva pa je kritična tudi opozicija. “Zakaj bi 14. avgusta ustavljali gospodarstvo, če vemo, da na terenu ni možno aktivirati 900.000 ljudi? Če se vsi zaposleni odpovemo dnevnemu zaslužku, zberemo 54 mio €. S tem zgradimo vsaj 200 novih hiš. To bi bil pravi dan solidarnosti …,” je prepričan predsednik NSi Matej Tonin.

“Dan solidarnosti naj bo dela prost dan za tiste, ki lahko neposredno pomagajo pri odpravljanju posledic ujme. Ostali delajmo in namenimo enodnevni zaslužek v sklad za pomoč prizadetim,” pa je na družbenem omrežju X (bivši Twitter) zapisal predsednik Slovenske demokratske stranke SDS Janez Janša.