Bezeg – vitaminsko darilo narave ali zdravilna skrinjica iz narave

pixabay.com

Bezeg je zdravilna rastlina, ki s svojimi belimi dišečimi cveti krasi pomladne dneve in s svojimi zreli plodovi napoveduje jesen. Praviloma se rastlini reče črni bezeg ali z botaničnem imenom Sambucus nigra. Je prastara rastlina, ki jo je Hipokrat že v antiki priporočal kot diuretik in odvajalno sredstvo. Ta vrsta bezga (obstaja okoli 30 različnih vrst) je v naših krajih zelo razširjena rastlina, ki raste ob naseljih in ob hišah, poteh, plotovih in živih mejah, po poljih, svetlejših gozdovih, na rečnih gradovih in ob potokih ter med grmovjem. Najdemo ga do 1200 metrov nadmorske višine.

Bezgov grm zraste do 10 m visoko. (pinterest.com)

Dišeči cvetovi bezga vsebujejo majhne količine eteričnega olja, saponinov, glikozidov in sluzi. Iz njih pripravljen čaj pospešuje znojenje. Pogosto se jih uporablja tudi v prehrani. Splača se poskusiti ocvrte bezgove cvetove, za katere pripravimo maso iz 160 g moke, ščepca soli, 130 ml mleka, žlico sladkorja, olja za cvrtje in jajc ter 8 do 9 bezgovih cvetov z peclji. Na koncu jih lahko posujete z cimetom ali sladkorjem v prahu.

Septembra dozorijo jagode črnega bezga, ki so črno vijolične barve. Sveže niso užitne, lahko pa iz njih pripravimo kompot, vino, sadni sok, sadne kaše in različne druge jedi. Pravijo pa, da je najboljše, če jih predelamo v nesladkano marmelado.

Sveže bezgove jagode lahko povzročijo mrzlico. (pinterest.com)

Previdno! Surove jagode lahko sprožijo drisko in slabost: prevelik odmerek listov, lubja ali korenin pa lahko povzroči težave z ledvicami in drisko.

Zdravilni učinki

Zaradi njegovih številnih zdravilnih lastnosti so ga v preteklosti imenovali »zdravilna skrinjica za kmečke ljudi«. Povezujejo ga s številnimi vražami. Verjeli so, da v bezgu živijo dobri duhovi, ki skrbijo za varnost in dobro počutje. Ljudem, ki so ga imeli doma, naj bi pomagal odganjati tatove, čarovnice in slabe energije. Verjeli so, da v njem prebivajo dobri duhovi. Nekateri še danes uporabljajo bezeg, saj naj bi deloval kot amulet za srečo.

Bezgov sok v zdravilstvu pomaga pri gripi in prehladu, prav tako ga svetujejo pri revmi, protinu in astmi. Bezgov čaj blagodejno deluje pri bronhitisu, lažjih oblikah pljučnice, kašlju, nahodu, za zdravljenje revmatskih bolezni in astme. Čaj med drugim čisti tudi kri, kot veliko drugih spomladanskih zdravilnih rastlin (regrat, čemaž, kopriva …).

Namig iz  domače kozmetike

 Parna kopel za nežno kožo

Bezeg (pinterest.com)

Parna kopel čisti polt. Bezgovi cvetovi vsebujejo eterična olja, nenasičene maščobne kisline in druge sestavine, ki nežno zaščitijo obraz. Za parno kopel boste potrebovali:

 • 1 do 2 pesti svežih ali posušenih bezgovih klobukov
 • 1 liter vode

Klobuke najprej dobro pretresemo, da se znebimo morebitnih žužkov, potem pa prilijemo sveže ali posušene bezgove klobuke z 1 litrom vode. Zavremo in si nad posodo privoščimo 10-minutno parno kopel.

Cvetovi kot dodatek kopeli sproščajo in uravnovešajo, tudi občutljivo kožo in pomirjajo živce. Za pripravo takšne kopeli prelijete 100 g svežih cvetov z 2 litroma vroče vode, pokrito pustite stati 15 minut in izvleček precedite v kad z vodo. Uživajte!

Še nekaj receptov

Bezgov liker: 150 g bezgovih jagod pustimo v litru žganja 8 dni na soncu v dobro zamašeni posodi. Nato iztisnemo in dodamo ½ kg sladkorja.

Bezgov sok moje mame

Bezgov sok (pinterest.com)
 • 30 bezgovih cvetov
 • 3 kg sladkorja
 • 3 limone
 • 3 litre vode
 • 3 citronske kisline

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Šabesa

 • 4,5 litre vode
 • 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa
 • 700 g sladkorja
 • tanko olupljena lupina limone in sok
 • 12 cvetov bezga

Zavrite vodo in jo prelijte v sterilizirano posodo. Nato dodajte sladkor in mešajte, vse dokler se ne raztopi. Ko se mešanica vode in sladkorja ohladi, dodajte kis, lupino limone, sok in bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijte (s krpo) in pustite stati 24 ur ter vmes večkrat premešate. Nato skozi krpo (ali cedilo) precedite tekočino v steklenice. Šabesa je pripravljena za pitje čez približno dva tedna. Servirajte jo ohlajeno.

Čaj za spodbujanje delovanja imunskega sistema

Čaj iz bezgovega cvetja se uporablja pri kašlju, gripi, nahodu, astmi,… (pinterest.com)

Za 1 skodelico čaja z vročo vodo prelijete 1 čajno žličko posušenih cvetov in pokrito pustite stati 5 minut. Čaj je primeren tudi za otroke, ki ne morejo prebaviti mleka. Čaj iz bezgovih cvetov uporabljamo predvsem pri prehladih, ki se najhitreje popravijo z močnim potenjem.

Mrzel čaj pa je osvežilen za utrujene oči po predolgem gledanju v zaslon računalnika. V hladen čaj pomočite blazinice in jih položite na oči. Privoščite si kratek počitek.

Pri vsem tem je pomembno, da bezeg nabirate v naravi in ne ob cestah ali tovarnah. Tako kot vse zdravilne rastline tudi bezgove cvetove nabiramo v suhem in sončnem vremenu, če se le da v dopoldanskem času, ker imajo cvetovi takrat največ eterike. Naberite samo toliko, kot boste potrebovali, ostalo pustite naravi.

N. G.