Albanščina in srbščina v osnovne šole

Državni zbor prihodnji teden obravnaval predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ. V NSi so na predlog zakona vložili vrsto dopolnil, saj menijo, da je zakon ustavno sporen. Če dopolnil ne bodo sprejeli, pa bodo vložili zahtevo za posvetovalni referendum.

Medtem ko je znanje slovenskega jezika med osnovnošolci vse slabše in se slovenske šole soočajo s čedalje večjim številom učencev, katerih materni jezik ni slovenščina, želi Vlada RS sprejeti paradoksalen ukrep, s katerim bi moralo ministrstvo za šolstvo za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ v osnovnih in srednjih šolah omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture.

V opozicijski Novi Sloveniji so nad predlogom zgroženi, saj naj bi ta bil v nasprotju z interesi Slovenije.

“Torej se bodo v slovenskih šolah albanski otroci učili albansko, srbski otroci, srbsko in tako naprej. Vsi pa vemo, da je to trenutno ogromen problem, da ti otroci ne znajo govoriti slovenskega jezika. Interes Republike Slovenije bi zato moral biti, da pomagamo tem ljudem tako, da se čim prej naučijo slovenskega jezika. Namesto da bi naredili vse, da bi se tujci pri nas naučili slovenskega jezika, predlog koalicije določa, da bi se v slovenskih šolah brezplačno učili njihovega maternega jezika. Narobe svet,” so zapisali v NSI.

“Vsem manjšinam, etničnih skupnosti in pa priseljencem Ustava Republike Slovenije že sedaj zagotavlja enakost pred zakonom, pravico do izražanja narodne pripadnosti ter pravico do uporabe svojega jezika in pisave,” opozarjajo v NSi, ki so prepričani, da se na tak način diskriminira tudi ostale narodnostne skupnosti, ki živijo v Sloveniji.

“Edini način, da zaustavimo norosti te vlade, bodo očitno postali referendumi. Želeli so prepovedati kurjenje na drva in pa na plin, a šele napoved referenduma je vladajoče streznila. In očitno se bo moralo enako zgoditi tudi pri zakonu o uresničevanju kulturnih pravic narodov nekdanje Jugoslavije v Sloveniji,” je pojasnil poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Na napoved NSi glede posvetovalnega referenduma so se odzvali v Levici: “To ni nič drugega kot znak ksenofobije.” Po njihovih besedah predlog ne nalaga obveznega izvajanja dejavnosti, ampak spodbuja učenje maternega jezika in kulture ter sodelovanja javnih in zasebnih šol, če je za to izkazan interes.