Vlada načrtuje migrantski center tudi v občini Brežice, pogodbo za vzmetnice so sklenili z brežiškim podjetjem

Vladajoči se pospešeno pripravljajo na postavitev več registracijsko-sprejemnih centrov za migrante ob slovenski južni meji. Vlada pod vodstvom Mira Cerarja (SMC) je sicer že lani ustanovila Urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki ga vodi Mojca Špec Potočar iz SMC. Ta urad pa je v zadnjih mesecih objavil več javnih naročil. Iz zapisnika, ki ga objavljamo, pa je razvidno, da pospešeno potekajo tudi priprave na postavitev teh centrov.

Z nekaterimi izbranimi ponudniki so tudi že sklenili pogodbe, nekateri postopki pa so še v teku. Pri vseh gre za 24 mesecev z možnostjo podaljšanja. Objave naročil so od 5. junija 2018 dalje. Spomnimo. Državnozborske volitve so bile 3. junija 2018.

Pogodbe so že sklenjene za izvajanje oskrbe s prehrano migrantov – živila, predelana na ekološki način, za izdelavo betonskih podstavkov ter za nakup in dobavo vzmetnic. Za vzmetnice je izbrano brežiško podjetje Lagea.

V preteklih dneh pa je bil na različnih spletnih straneh objavljen tudi zapisnik urada, kjer so se 13. novembra 2018 sestali predstavniki urada, policije in ministrstva za notranje zadeve. Zapisnik objavljamo ob koncu prispevka, policija pa je njegovo vsebino že tudi potrdila.

Iz zapisnika in tudi vseh javnih naročil je razvidno, da nameravajo postaviti več migrantskih centrov, in sicer na območjih v jugovzhodni Sloveniji (Beli krajini), v posavski (Brežice) in notranjsko-kraški regiji (Ilirska Bistrica).

Najprej bodo začeli v Metliki, kjer bo migrantski center vzorčni primer za ostale centre ob meji. Dela na tistem območju pravzaprav že potekajo, zbrani na sestanku so se pogovarjali že o oblogi tal v kontejnerjih, ki jih bodo najeli od Urada RS za zaščito in reševanje.

Iz zapisnika je še razvidno, da policija predlaga namestitev t. i. anti-vandal opreme v te centre, pri tem se sklicujejo na izkušnje, ki so jih imeli v prejšnjih migrantskih valih.

Migrantski center v Metliki bo predvidoma postavljen v času od 1. do 15. januarja 2019. Na policiji sicer navajajo, da bo to odvisno od števila migrantov, vendar pa je znano, da je teh v BiH že najmanj 20.000, ki čakajo na prehod hrvaške meje in vstop v Slovenijo. Znano je tudi, da migrante pri teh prehodih vodijo.

Kdor bo prebral zapisnik, bo sam ugotovil, kako resne so stvari in da je center predviden tudi v Posavju, na območju občine Brežice, pa tudi, da ne držijo navedbe nekaterih vodilnih z levice v občini Brežice, da so stvari o migrantih izmišljene.

V nadaljevanju objavljamo dokazila: podatke o javnih naročilih, podatke o sklenjeni pogodbi za vzmetnice in zapisnik.

Podatki o javnih naročilih, kot jih je na svoji spletni strani objavil uradjavna_narocila/

Sklenjena pogodba o nabavi vzmetnic

Vladni urad je za dobavo 1000 kosov vzmetnic sklenil pogodbo s trgovskim podjetjem Lagea, d. o. o., iz Brežic. To podjetje je bilo na razpisu cenovno najugodnejše med več ponudniki.

Vir: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=283992
Pogodba je bila objavljena 13. 11. 2018. Vir: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_pogodbe=113043&id_obrazec=283992

Zapisnik Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov z dne 23. 11. 2018

M. P.