Držite se za denarnice, tudi po zaslugi Zorčičeve SMC

(vir: pixabay)

V vladajoči koaliciji, katere del je tudi SMC, kjer ima pomembno mesto pri odločanju tudi Igor Zorčič iz Brežic, so zavrnili znižanje davka na dodano vrednost, ki najbolj prizadene prav tiste z najnižjimi dohodki. Da bo mera polna, pa je prišlo do razkritja, da koalicija LMŠ-SMC-SD-DeSUS-SAB z dodatkom Levice načrtuje uvedbo davka na nepremičnine, po katerem bo vsak državljan plačal okoli 20 odstotkov več davka. Slednje so nam nameravali prikriti.

Prejšnji teden sta se zgodila dva pomembna dogodka, oba v četrtek, zato so nekateri ta dan označili kot “črni četrtek”. Najprej so odstavili državno sekretarko na finančnem ministrstvu, ki je javno razkrila, kar so želeli v vladajočih strankah državljanom prikriti, nato so poslanci vladajočih strank (že tretjič zapored) zavrnili predlog za nižji davek na dodano vrednost, ki najbolj prizadene prav tiste z najnižjimi dohodki.

Zdaj že nekdanja državna sekretarka Mateja Vraničar Erman se ni strinjala z nameravano uvedbo davka na nepremičnine, po katerem bo vsak državljan za nepremičnine plačal okoli 20 odstotkov več davka, kot ga plačuje zdaj.

Razkrila je, da nameravajo vladne stranke z nepremičninskim davkom, ki ga bodo uvedli s 1. januarjem 2020, zbrati za 100 milijonov evrov več davkov.

Ker je Vraničar Ermanova to tudi javno razkrila, so jo odstavili. V vladi so uvedbo novega nepremičninskega davka želeli namreč prikazati, kot da ne bo imel nobenih finančnih posledic za državljane.

Zavrnili tudi nižje davke

Prav v četrtek pa so poslanci iz vrst vladajočih strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica) zavrnili predlog o znižanju davka na dodano vrednost (DDV), ki ga plačujemo vsi državljani. S tem so državljanom in podjetjem odvzeli 580 milijonov evrov iz naslova davkov, ki jih plačujemo ob vsakem nakupu blaga in storitev.

Poslanci vladajočih strank, med katerimi je tudi SMC, so zavrnili tudi predlog, da bi na otroška oblačila in obutev, gasilsko opremo ter osnovne življenjske izdelke plačevali 5-odstotni DDV in ne 9,5-odstotnega, kot smo to primorani plačevati zdaj.

Trenutni stopnji DDV sta dve: za storitve velja 22-odstotni davek, za ostale izdelke 9,5 odstotka. Tako je od sredine leta 2013, ko je tedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek stopnje davka dvignila kot ukrep zaradi posledic finančne krize (iz 20 na 22 in iz 8,5 na 9,5 odstotka).

Višji davki iz naslova DDV so bili leta 2013 predvideni kot začasen ukrep, nato pa je prejšnja koalicija na predlog vlade pod vodstvom SMC leta 2015 sprejela sklep, da te stopnje postanejo trajne.

V poslanski skupini SDS so nato kar trikrat predlagali sklep, da se stopnje davka znižajo na raven, kot so bile pred sredino leta 2013, tj. na 20 in 8,5 odstotka. V vladajočih strankah so to zavrnili: prvič decembra 2017, drugič februarja 2018 in tretjič 25. oktobra 2018.

SDS so v zahtevi po znižanih davčnih stopnjah in uvedbi tretje, znižane stopnje za pomembne življenjske potrebščine, podprli le poslanci iz vrst NSi in SNS. V LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levici so nižje davke zavrnili.

Državljani in podjetja letno plačamo okoli 3,8 milijarde evrov davka na dodano vrednost. Ta davek je tudi najzajetnejši davčni vir.

Če bi vladajoči znižali davčne stopnje in uvedli tretjo nižjo stopnjo, se bi letno v blagajno nateklo za okoli 580 milijonov evrov manj. Toliko pa bi prihranili tisti, ki to plačujemo.

Prišlo bi do razbremenitve državljanov, predvsem tiste z najnižjimi dohodki. DDV je namreč regresiven oziroma nesocialen davek, ki najbolj prizadene prav tiste z najnižjimi prihodki, saj ga ti glede na svoje prihodke plačajo največ.

Pri vsem tem ima pomembno vlogo tudi brežiški poslanec Igor Zorčič. Na lokalnem nivoju se sicer poskuša distancirati od dogajanj v vladnih sobanah – vsaj takšen je vtis -, vendar pa je Zorčič vodja poslanske skupine SMC, ki sprejema vse te dodatne obremenitve. Kot takšen pomembno sodeluje tudi pri vseh odločitvah tako v svoji stranki, ki jo vodi Miro Cerar, kot v koaliciji, ki jo vodi Marjan Šarec.

M. P.