Danes ob 14.30: V Krškem bodo spet rušili

Porušili bodo dva od treh silosov.

Potem ko so v Krškem sredi januarja na območju nekdanje proizvodnje podjetja Vipap porušili objekt nekdanje belilnice, bodo danes, predvidoma ob 14.30, porušili še dva silosa od treh. Rušenje bo ustrezno zavarovano, glede na to, da sta silosa kar velika, bodo imeli verjetno obiskovalci kaj videti.

Nekdanjo staro belilnico za proizvodnjo celuloze so, kot rečeno, porušili 22. januarja, še vedno pa stojijo trije silosi. Dva od teh bodo porušili danes. Z rušenjem bodo sprostili prostor za razširitev tamkajšnje poklicne gasilske enote in gradnjo posavskega gasilskega poligona.

Občina je belilnico in zemljišče, na katerem je stala, leta 2017 za slabih 140.000 evrov odkupila od družbe Vipap v želji, da omogoči širitev Poklicne gasilske enote Krško in gradnjo poligona. Širitev gasilske enote naj bi stala okoli 2,1 milijona evrov, naložbo pa nameravajo končati do leta 2021.

Pri tem sta predvidena gradnja prizidka in prenova gasilskega doma, ki bo funkcionalno prilagojen dodatnim gasilskim nalogam. Dodatno bodo uredili tudi dodatne prostore za delo prostovoljnega gasilskega društva Videm ob Savi.

Stroški gradnje poligona še niso ocenjeni, bo pa del denarja prispevala Gasilska zveza Slovenije.

Nekdanja tovarniška belilnica je stala na površini okoli 2000 kvadratnih metrov, visoka pa je bila 20 metrov. Za razstrelitev so se pripravljali 14 dni, po miniranju pa bo trajalo še tri mesece, da bodo delavci odstranili vso ruševino in njene temelje.

M. P.