petek, 27 novembra, 2020
Doma Uporabno V Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil, panika ni potrebna

V Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil, panika ni potrebna

Fotografija je simbolična.

Koronavirus se v Sloveniji zelo hitro širi, včeraj do 18. ure so zabeležili 98 okužb. Razlog za to ekspanzivnost je med drugim tudi v tem, ker je odhajajoča vlada Marjana Šarca zamudila pri sprejemanju nekaterih potrebnih ukrepov.

Vendar pa je zdaj po toči zvoniti prepozno, danes bomo dobili novo vlado pod vodstvom Janeza Janše in v Sloveniji ni bilo še nikoli tako, da bi do imenovanja nove vlade skorajda odštevali sekunde, ne glede na politično pripadnost.

Zaupanje v novega predsednika vlade in novo koalicijo je veliko.

Hkrati so se včeraj začele pojavljati tudi dezinformacije, lažni profili na družbenih omrežjih razširjajo paniko. Ta se trenutno nanaša predvsem na oskrbo prebivalstva v trgovinah. Posledično so bile police že včeraj ponekod precej izpraznjene.

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa je včeraj popoldan poudarila:

V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine.”

Zagotovila je, da pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, pristojne službe se osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi.

“Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve. Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160 tisoč litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.”

Državljane pozivamo, da naj kupujejo predvsem slovenske pridelke
“Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem,” je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj. Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane. Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. “Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, se jih vrača nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihov dobrobit,” je napovedala.

M. P.