V Sevnici popisali spomenike s simboli svastike, odzvala se je tudi Občina Sevnica

Foto: Dolenjski list

V sredo zjutraj so policisti v Sevnici ugotovili, da sta dva spomenika in cesta popisani s simboli svastike (kljukastega križa). Kot so sporočili iz PU Novo mesto, so po prvih ugotovitvah ogleda neznanci v noči iz torka na sredo, s sprejem rdečkaste, roza barve, popisali spomenika Savi Kladniku (doprsni kip na podstavku pri osnovni šoli) in marmorni obelisk s kiparsko kompozicijo iz brona in kamna na Trgu svobode z doprsnim kipom narodnega heroja Alojza Kolmana – Maroka (na stebrih pa je izpisanih še 64 imen padlih) iz leta 1958 s simboli svastike. Svastiko so opazili tudi na vozišču na Prešernovi cesti. Neznanci so pri kipih razmetali tudi sveče in cvetlične aranžmaje.

Policisti o okoliščinah dejanja še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja Javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije) in Poškodovanja tuje stvari (220. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije).

Medtem so se na neljubi dogodek odzvala tudi Občina Sevnica. Njihov odziv objavljamo v celoti.

Vsako dejanje vandalizma je nedopustno. Poškodovanje spomenikov na Trgu svobode in pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, ki sta posvečena borcem NOB in žrtvam okupatorjevega nasilja, ki se je zgodilo nekje v noči iz 31. oktobra na 1. november, pa je resnično zavržno dejanje!

Simboli, s katerimi so storilci oskrunili spomenika, poosebljajo vse tisto, proti čemur so se pogumni Sevničani in Sevničanke v času 2. svetovne vojne borili. Neznani posamezniki, ki so odgovorni za ta surov izraz nestrpnosti, nimajo občutka pripadnosti, nimajo občutka za skupnost, predvsem pa na najbolj provokativen način poskušajo uničevati in omalovaževati zgodovino, s čimer pa izražajo predvsem svojo ozkoglednost. Noben tak posameznik ni vreden skupnosti, v kateri biva.

Spomenik na Trgu svobode je deloma prekrit, na podlagi prijave pa tečejo policijski postopki. Prijava bo podana tudi Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki bo skladno s strokovnimi podlagami opredelil nadaljnje postopke.

Občina Sevnica obžaluje, da je to dejanje na simbolni ravni omadeževalo pričetek praznovanj občinskega praznika, ki je posvečen prav tistim, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda.