Italija ne namerava umakniti nadzora na slovensko-italijanski meji

Foto: STA

Čeprav je Evropska komisija prejšnji mesec sicer vse članice pozvala k odpravi nadzora na notranjih schengenskih mejah, meja brez nadzora pa si želi tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, Italija očitno pozivom ne namerava ugoditi.

Vsaj kar se tiče slovensko-italijanske meje ne. Italijansko zunanje ministrstvo je Slovenijo namreč zaprosilo za začasno prekinitev schengenskega sporazuma “zaradi nevarnosti, da bi se med pribežniki, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda, infiltrirali teroristi”, je med govorom v Meranu sporočil podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani, je včeraj poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zato zahteva sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo točke Napoved prekinitve schengenskega sporazuma s Slovenijo. “Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij,” so prepričani v SDS, zato zahtevajo, da Vlada RS sprejme vse potrebne ukrepe, da Italija ne prekine schengenskega sporazuma s Slovenijo, od Ministrstva za notranje zadeve pa bi zahtevali poročilo o sprejetih in izvedenih ukrepih za zaščito meje in preprečevanju tihotapljenja.