Splošna bolnišnica Brežice lani poslovala z izgubo

(zdravstvena.info)

V Splošni bolnišnici Brežice so po interventnem državnem sanacijskem vložku za pokrivanje izgube preteklih let v znesku nekaj več kot 260.000 evrov in odpisu dobrih 200.000 evrov neplačanih terjatev preteklo leto končali z nekaj več kot 200.000 evrov izgube. Brežiška bolnišnica za letos načrtuje nekaj manj kot 450.000 evrov minusa.

Vodstvo brežiške bolnišnice je kot glavne razloge negativnega poslovanja navedlo višje stroške dela zaradi odprave plačnih odstopanj do 26. plačnega razreda, nove zaposlitve, predlani in lani sproščena napredovanja, rast stroškov zdravil, laboratorijskih preiskav in zdravstvenega materiala ter nižanje cen storitev na raven leta 2014. Bolnišnica je tudi lani izvedla 6.357 primerov akutnih bolnišničnih obravnav, plačanih pa 6.160 glede na težavnost primerov pa je bilo plačanih za 472 uteži manj, kot je bilo narejenih, kar v denarju predstavlja 543.339 evrov.

Sicer pa ob pričakovanih nižjih materialnih stroških poslovanja in dvigu cen zdravstvenih storitev izgubo načrtujejo tudi v letošnjem letu, v višini 444.662 evrov. Vzrok zanjo naj bi bili predvsem visoki stroški dela, so zapisali v izjavi za javnost. .

Likvidnost bolnišnice

Kot so še zapisali, se brežiška bolnišnica s slabo likvidnostjo ubada po dveh večjih naložbah med letoma 2009 in 2015 oz. po energetski sanaciji in gradnji urgentnega centra. Dodatno breme “predstavlja neustrezno financiranje delovanja urgentnega centra”, pri čemer je državna denarna pomoč navedene težave “le začasno omilila”.

Izvedba nujnih investicij

Sicer pa so v Brežicah zadovoljni, da bodo z denarno pomočjo ustanovitelja letos lahko zamenjali osrednji sterilizator, kar bo stalo nekaj več kot 140.000 evrov, in prenovili bolnišnično lekarno. Njena prenova bo stala nekaj več kot 560.000 evrov, naložbo pa naj bi v devetih desetinah pokrila država.

Letos načrtujejo še nakup nekatere nujne medicinske opreme, med katerim bo imela prednost nabava laboratorijske opreme in opreme za radiološki oddelek. Med drugim pričakujejo nadaljevanje in končanje približno 1,5 milijon evrov vredne naložbe za zagotovitev prostorov centralne intenzivne terapije in RTG oddelka. Računajo še, da jim bo država pomagala pri nakupu pol milijona evrov vredne nove naprave za računalniško tomografijo.

Program Dora

Brežiška bolnišnica je pred tednom začela s programom Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk. Zanj so lani kupili 150.000 evrov vreden mamograf in zanj skupaj z donatorji zbrali 120.000 evrov. Z omenjeno pridobitvijo je ljubljanski Onkološki inštitut s programom Dora pokril celotno državo, so še zapisali v brežiški bolnišnici.

M. B.