Program DORA vabi ženske na slikanje v Splošno bolnišnico Brežice

Te dni so v Splošni bolnišnici Brežice začeli s slikanjem žensk v programu za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Konec leta 2017 je program DORA s širitvijo postal dostopen za vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Zdaj je izpolnjen tudi cilj, da se aktivno vabi vse ustrezne ženske v program DORA. V SB Brežice bodo odslej vabljene ženske iz občin Krško, Kostanjevica na Krki, Sevnica in Brežice.

V program DORA zdaj aktivno vabljene tudi ženske iz Brežic 

Ženske iz občin Krško, Kostanjevica na Krki in Sevnica so bile do zdaj vabljene v Zdravstveni dom Novo mesto, od aprila dalje pa bodo postopoma v obdobju dveh let povabljene na mamografsko slikanje v programu DORA v Splošno bolnišnico Brežice.

DORA je državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk. V okviru programa DORA na pregled dojk s presejalno mamografijo vabijo ženske, stare od 50 do 69 let, vsaki dve leti.

Iz občine Brežice so se ženske doslej lahko same naročile na slikanje v Zdravstveni dom Novo mesto, od danes naprej pa so aktivno vabljene v Splošno bolnišnico Brežice. Skupaj je žensk v starosti od 50 do 69 let iz navedenih občin 9.930.

Do konca leta 2017 odkrili 28 rakov dojk

Program DORA je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni, ko je zdravljenje lahko uspešno. V stacionarnem presejalnem centru DORA v Zdravstvenem domu Novo mesto so od začetka delovanja programa DORA decembra 2016 do konca leta 2017 opravili 5.717 mamografij, pri  8 ženskah so odkrili raka dojk.

Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki in je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Mamografija lahko spremembo v dojki odkrije veliko prej kot katera koli preiskava. 

Strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je nosilec programa DORA, priporočajo ženskam, da naredijo korak za svoje zdravje in se udeležijo presejalnega mamografskega slikanja dojk. Cilj programa DORA je zmanjševanje umrljivosti med ženskami v starosti od 50 do 69 let, ko je rak dojk najpogostejši, za 25 do 30 %.

Naročanje v programu DORA

Ženske na dom prejmejo pisno osebno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana, na katerem sta določena datum in ura pregleda v enoti DORE v SB Brežice. V primeru, da jim termin ne ustreza, se lahko prenaročijo na elektronskem naslovu [email protected], prek spletne strani dora.onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Prav tako se lahko ženske na pregled naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen.

Vir: DORA

M. B.