ZPS izvedla ocenjevanje jagodnih jogurtov

(vir: Zveza potrošnikov Slovenije)

Ker so sadni jogurti pogosta izbira za malico, tako pri otrocih kot tudi malo starejših, so v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pod drobnogled vzeli 23 jagodnih jogurtov. Kupili so jih v večjih trgovinah (Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš) in preverili, koliko sladkorja in sadja se skriva v jogurtovih lončkih. Ugotovitve so izredno zanimive.

Vsi jogurti s prostim sladkorjem

Sadni jogurt je priljubljen fermentiran izdelek, ki poleg jogurta vsebuje sadni pripravek, ki je termično obdelan in je podoben džemu ali marmeladi ter lahko sestoji iz jagod, jagodne kaše (to so zmlete jagode), zgoščenih sadnih sokov, tudi jagodnega (kot sladilnega sredstva), vode in aditivov.

Velik del sadnih jogurtov predstavlja sladkor, sestavina, ki v prekomernih količinah povzroča veliko zdravstvenih težav in jo moramo v naši prehrani omejevati. Vemo namreč, da se v zadnjih letih, tudi v Sloveniji, vedno več ljudi sooča s problemom prekomerne telesne mase, izjema niso niti najmlajši.

V navadnem jogurtu je sicer že naravno prisoten sladkor laktoza (predstavlja malo več kot 4 grame sladkorja na 100 gramov izdelka), a večini sadnih jogurtov je sladkor dodan še kot saharoza ali glukozni fruktozni sirup. Nekaj ga prispeva tudi naravno prisotni sladkor v sadnem pripravku.

Prav vsi izbrani izdelki vsebujejo proste sladkorje, kamor se poleg dodanih sladkorjev uvrščajo še sadni sokovi in njihovi koncentrati ter med.

 

Koliko sladkorja vsebujejo jagodni jogurti?

Razpon vsebnosti sladkorja v ocenjenih jagodnih jogurtih je od 9,4 (Mila, Milfina, kakovost iz Slovenije, Pomurske mlekarne in Tuš) vse do 14 gramov na 100 gramov izdelka v jogurtu Zelene doline (izbrana kakovost Slovenije).

Ker običajno pojemo vsebino celega lončka, embalažne enote pa se gibljejo med 140 in 250 grami, bo tudi vsebnost zaužitega sladkorja višja (od 16,4 do 35 gramov sladkorja).

Povprečna vsebnost sladkorja v pregledanih izdelkih je bila 11,8 grama na 100 gramov izdelka, kar je manj kot pred leti (leta 2014 je bila ta vsebnost 12,2 grama, leta 2018 pa 12,6 grama na 100 gramov izdelka).

Zaradi visokih vsebnosti sladkorja nobeden od preverjenih jagodnih jogurtov ni dosegel ocene dobro pri oceni prehranskega profila.

Vanjo so poleg prisotnosti in vsebnosti prostih sladkorjev vključili tudi vsebnost maščob in beljakovin. Le sedem izdelkov je doseglo oceno povprečno, ostali so bili ocenjeni kot pomanjkljivo.

Izdelki z manj sladkorja vsebujejo več aditivov

Sladkor je pomemben, ni pa edini dodatek sadnim jogurtom. Pri skupni oceni so zato poleg prehranskega profila upoštevali tudi trajnost, delež jagodne kaše, vsebnost aditivov in označbo.

Izdelki z manj sladkorja imajo običajno nekoliko več aditivov, kar je vplivalo na njihovo nižjo skupno oceno, tako da zmagovalec primerjalnega ocenjevanja ni izdelek z najmanj sladkorja.

Najvišjo oceno si je prislužil jogurt Milbona, Bio jogurt z 11,2 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, 15-odstotnim deležem sadja, ki je brez aditivov in arom.

Pri nekaterih jagodnih jogurtih sadja le za vzorec

Pogosto je zmotno razmišljanje, da je vsebnost sadnega pripravka enaka vsebnosti sadja v jogurtu. Delež sadnega pripravka ni enak deležu sadja, saj sadni pripravek poleg sadja vsebuje še druge sestavine (aditive, sladkor …), ki skupaj predstavljajo bolj ali manj homogeno zmes, ki se jo doda v jogurt.

Ker pri večini jagodnih jogurtov ni podatka o deležu sadja, so morali pri nekaterih do deleža sadja (v tem primeru deleža jagodne kaše) priti s preračunom iz sadnega pripravka.

Delež jagodne kaše (v to so šteli tudi jagodni sok) se je v izbranih izdelkih gibal od 2,9 odstotka (BIO Zone) do 16,5 odstotka (Mu, Extra jogurt jagoda in Spar Premium).

Pri oceni deleža jagodne kaše je le pet izdelkov dobilo oceno zelo dobro, kar pomeni, da so vsebovali več kot 15 odstotkov jagodne kaše.

Najslabšo oceno glede vsebnosti jagodne kaše je dobilo kar 11 izdelkov (kar je skoraj polovica jagodnih jogurtov pri tem ocenjevanju), saj je bil pri njih delež jagodne kaše manjši od petih odstotkov.

Kakšni so trendi? Manj sladkorja kot leta 2018

Pri nekaterih jagodnih jogurtih smo lahko primerjali vsebnosti sladkorja z leti 2014, 2018 in 2021.

Ugotovili so, da se trend vsebnosti sladkorja v letu 2021 v primerjavi z letom 2018 zmanjšuje oz. ostaja enak, kar je spodbudno, saj so leta 2018 v primerjavi z letom 2014 ugotovili ravno obraten trend.

Le pri enem izdelku, Zelene doline (izbrana kakovost Slovenije) se je v primerjavi z letom 2018 vsebnost sladkorja zvišala.

Nova embalaža, boljša sestava? Ne!

Marsikdo bi pomislil, da proizvajalci z novo embalažno in grafično podobo izdelka, izboljšajo tudi sestavo izdelka. Temu ni (vedno) tako.

zelene doline

Negativno jih je presenetil izdelek Zelenih dolin, izbrana kakovost Slovenije (jagodni jogurt), saj so z novo podobo pričakovali, da ne bo bistvene spremembe pri sami sestavi.

Vendar so po natančnem pregledu označbe ugotovili, da se je nekoliko spremenila energijska vrednost izdelka, največja razlika pa je vidna v vsebnosti sladkorja, saj se je ta zvišala za kar 3,4 grama na 100 gramov izdelka!

V jogurtu z novo embalažo je tako vsebnost sladkorja 14 gramov na 100 gramov izdelka, pred tem pa je bila ta vsebnost »le« 10,6 gramov na 100 gramov izdelka.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

M. P.