Žajbelj – čudežna rastlina zdravilstva

pixabay.com

Imena: Salvia officinalis, čistilec, kadulja, prava kadulja, vrtni žajbelj, žajbelj.

Žajbelj je nizki grm. Štirirobo steblo je pri dnu lesnato in dlakavo, dlakavi so tudi listi. Cvetovi so dvoustnate oblike, nameščeni na v vretencih po 6 do 10 cvetov skupaj, so vijolični, redko pa najdemo tudi bele.

Ustanovitelji prve Evropske medicinske univerze so žajbelj opisali z besedami: »Kako je mogoče, da tisti, ki ima na svojem vrtu žajbelj, sploh umre?« Verjetno je to dovolj, da ti zelišče spoznamo podrobneje.

Žajbelj na vrtu

Žajbelj na vrtu uspeva od 4 do 5 let, po tem njegovi oleseneli deli postanejo preveliki in ga je potrebno zamenjati. Sadike sadimo od maja naprej  na suha tla in sončno lego. Več sonca ko dobi na vrtu, več eteričnih olj bo vseboval. Jeseni je dobro, da grmiček obrežemo in prekrijemo z vejami, tako rastlino zaščitimo pred mrazom. Cvetovi žajblja so odlični v solatah in na vrt privabljajo koristne žuželke. V knjigi Ščepec rešitve, avtorica priporoča, da imamo vsaj dva grmička žajblja. Enega za nabiranje listov, drugega, da nam opojno cveti.

Nabiranje in sušenje žajblja

Žajbelj nabiramo pred cvetenjem, saj ko začne cveteti je že prepozno. Listi so takrat že stari in žilavi, zato je sušenje težje. Listi žajblja so tudi najbolj aromatični pred cvetenjem. Liste žajblja sušimo v suhem in zračnem prostoru.

Žajbelj ne smemo uporabljati vsak dan. Priporočljiva uporaba je nekajkrat na teden. Pri prevelikih količinah lahko pride do občutka suhosti v ustih, potenja, vročičnih oblivov ali povišanja srčnega utripa. Uporaba žajbljevih izvlečkov in čaja ni priporočljiva za osebe s povišanim krvnim pritiskom in epileptiki. Izogibajo pa se naj ga tudi nosečnice in doječe matere.

Zgodovinsko ozadje

Izvira pa iz vzhodno sredozemskega območja, vendar so ga že v starih časih poznali tudi Perzijci in Kitajci, gojili pa so ga tudi že Egipčani, antični Grki in Rimljani. V zgodnjem srednjem veku so ga k nam prinesli menihi. Od tam se je iz samostanskih vrtov hitro razširil do najbolj oddaljenih kmečkih vrtov. Že skozi zgodovino je bil zelo priljubljen, saj je že leta 1680 izšla knjiga, ki na 400 straneh opisuje samo njegovo zdravilnost. Moderna medicina je s svojimi kemičnimi zdravili nekoliko spodrinila njegovo priljubljenost, vendar si bi resnično spet zaslužil prednostno mesto na vsakem vrtu.

Njegovo ime poudarja njegov status zdravila širokega spektra. Latinski izraz salvare pomeni ozdraveti oziroma zdraviti.

Uporaba žajblja

Sveži listi žajblja imajo izrazitejši okus od posušenega. Sveže liste lahko zavijemo v papirnato brisačko in položimo v plastično vrečko. Tako ga lahko v hladilniku hranimo do nekaj dni.

Posušen žajbelj mnogi priporočajo za čiščenje bivalnega prostora. Zažgimo ga in z njim okadimo ves prostor, tudi kote. Takšno čiščenje ne prežene le bakterij in mrčesa, temveč tudi uspešno opravi energijsko čiščenje in iz hiše izžene nezaželene entitete.

Če žajbljev poparek grgramo, pomaga proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporablja se tudi pri odpravljanju težav, povezanih z ustnimi razjedami, ali vnetju dlesni. Lahko ga uporabljamo tudi kot razkužilo, saj zdravi rane in zaustavlja kri. Koristi pri prebavnih motnjah , na dihala pa deluje blagodejno ter blaži astmatične napade in kašelj, zmanjšuje potenje tudi do 50 odtsotkov, znižuje količino sladkorja v krvi, pomirja in spodbuja živčevje, lajša glavobol, znižuje vročino.  Proti prehladnim obolenjem dihal in za krepitev ustne sluznice je preventivno dobro večkrat na teden prežvečiti suh ali svež žajbljev list.

Žajbelj cvet (pinterest.com)

Žajbljev čaj:

Čaj  iz  listov  pomaga  pri  glavobolih, nemirnosti, živčnosti, ne spanju, kašlju,  prebavnih motnjah in vročicah. Če ga shranite na hladnem, ga lahko kasneje uporabite za obravnavanje srbečice, pri pikih, odrgninah in vnetjih kože. Priprava čaja:

  •  1  žlico  posušenih  listov  kuhajte  v skodelici vode od 2 – 3 inute. Precedite  zavretek.  Po kuhanju ne sme imeti grenkega okusa. Če ga ima, potem  ste  ga  kuhali  predolgo,  ali  pa je bil žajbelj prestar ali že zdrobljen v prah, ali pa ste imeli napačno vrsto žajblja.
  •  sveže nabrane liste (eno pest) kuhajte v skodelici vrele vode ne več kot 5 minut, ter nato zavretek precedite v drugo skodelico.

Po mnenju Breussa naj bi bil žajbljev čaj pomemben pri premagovanju raka. Priporoča, da pustimo lističe v kropu, da rahlo vrejo, točno tri minute, nato ga odcedimo. Takšen je najbolj zdravilen.

Odličen proti ženskim težavam

Zaradi svojega delovanja s katerim aktivira krvni obtok in podpira delovanje živčnega sistema, idealno deluje na ženske organe. Krepi maternico in ureja menstruacijo, pomaga ženkam, ki imajo trebušne krče. Odličen je tudi za odpravljanje težav v meni ter pri doječih materah, ki želijo zaustaviti mleko. Listi so odlični za zmanjševanje vlaženja rok in nog, ter spodbuja nastanek menstruacije. Ta rastlina dejansko vitalnost spolnih organov in poskrbi, da menopavza ne nastopi prezgodaj.

Poparek za notranjo uporabo:
2,5 g zelišča poparite z 2,5 dl vode. Pustite stati 10 minut in precedite. Popijte do tri skodelice na dan pol ure pred obrokom.
Poparek za zunanjo uporabo :
20 g zelišča poparite s pol litra vode. Pustite stati 10 minut in precedite. S poparkom umivajte in izpirajte obolelo mesto ali uporabite za grgranje.

Žajbelj ima veliko možnosti pripravkov in uporabe. Vsekakor je priporočljivo pridobiti še več informacij o njegovih možnostih uporabe. S tem prispevkom smo vas hoteli le navdušiti nad vsestransko uporabnostjo te zdravilne rastlin in vas prepričati, da najdete tudi za njega sončen kotiček na svojem vrtu.

N. G.