Vlada za reševanje romske problematike ustanavlja posebno delovno skupino

Sestanek pri ministru Alešu Hojsu (vir: mnz.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj sprejel župane občin Kočevje, Novega mesta in Črnomlja, ki so predstavili romsko problematiko v svojih občinah in skupno izjavo, ki jo je podpisalo 11 županov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, med njimi tudi župan Občine Krško.

Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve dr. Anton Olaj, sicer nekdanji direktor Policijske uprave Novo mesto, ki romsko problematiko v jugovzhodni Sloveniji zelo dobro pozna.

Hojs se je strinjal, da je bilo do zdaj veliko povedanega o tem, malo pa storjenega. Zato se je vlada odločila, da bo ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo bo vodil Olaj. Vanjo bosta poleg predstavnikov vseh resornih ministrstev vključena tudi dva župana iz najbolj prizadetih občin. Predlog je, da sta to župana Novega mesta in Kočevja.

Župani so pozdravili ta vladni pristop in izrazili upanje, da se bo končno tudi dejansko začelo reševati težave in bodo skupaj prišli do pozitivnih rezultatov.

Na sestanku so župani predlagali tudi nekaj sistemskih rešitev, ki bi na dolgi rok pomagale k boljši ureditvi romske problematike v jugovzhodni Sloveniji, te pa se ne nanašajo samo na delo policije, temveč tudi na kaznovalno politiko, izplačevanje socialnih transferjev, šolanje otrok in drugo, je zapisano na spletni strani vlade.

Župani 11 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin so sicer pred dnevi pisali premierju Janezu Janši. Opozorili so ga na večletno neukrepanje v zvezi z romsko problematiko, tudi glede nasilništva in kriminala, prosili za srečanje in pozvali k celovitemu pristopu. V kabinetu predsednika vlade so se odzvali z organizacijo sestanka minuli teden v Ljubljani, na katerem so se dogovorili za oživitev pristojne vladne komisije.

M. P.