Vlada presenetila: Zelena luč gradnji drugega bloka nuklearke

Ministrstvo za infrastrukturo je včeraj družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati, še ni znano.

 

Vrtovec je na novinarski konferenci dejal, da so odločitev prejeli, ker so potrebe po električni energiji vedno večje in je prav, da stavimo na obnovljive vire energije. Ena od teh odločitev je po njegovih besedah izdaja energetskega dovoljenja za drugi blok Nuklearne elektrarne Krško.”Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani,” je dejal. Med njo se bo pokazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem – torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Na podlagi energetskega dovoljenja se bo nadaljevalo s preverjanjem okoljskih, prostorskih, tehničnih in ekonomskih parametrov, in sicer v okviru priprave državnega prostorskega načrta ter postopkov presoje vplivov na okolje, ugotavljanja čezmejnih vplivov, pridobivanja gradbenega dovoljenja, izbire dobavitelja in zapiranja finančne konstrukcije.

Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državnega prostorskega načrta, podlaga za umestitev je že v občinskem prostorskem načrtu Občine Krško. Predvideno je, da bo imela elektrarna tlačni lahkovodni tip reaktorja, da bo skupna moč na pragu 1100 megavatov s toleranco 10 odstotkov, da bo letna proizvodnja nekaj manj kot 9000 gigavatnih ur električne energije in da bo skupni izkoristek okoli 35 odstotkov. Predvidena življenjska doba elektrarne bo 60 let.

O morebitnem referendumu o tem vprašanju, o katerem je nedavno govoril tudi predsednik republike Borut Pahor, Vrtovec pravi, da “trenutno ni nobene predispozicije, da bi hiteli do tega” – današnja odločitev pomeni le, da lahko Gen energija nadaljuje s prvimi postopki. “Če pa bo javnost to želela, sem prepričan, da ni nobene težave, da se državljanke in državljani o tem ne bi izjasnili,” je dejal. Ocenil je, da bi bili glede na dobre izkušnje s prvim blokom ljudje rešitvi naklonjeni.

A. M.