V letu 2016 je zabeležen visok porast gospodarske kriminalitete in tatvin!

Iz podatkov policisjke uprave Novo mesto smo preverili katera oblika kriminala je v našem delu Slovenije najpogostejši in vam poiskali koristne nasvete, kako se preventivno zaščititi pred vlomi.

pixabay.com

Gospodarska kriminaliteta

Policijska uprava Novo mesto je pripravila poročilo za leto 2016. Iz poročila je razvidno, da je bil največji porast kaznivih dejanj v tem letu evidentiran na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete.

Na področju gospodarske kriminalitete so obravnavali so 1.284 kaznivih dejanj, kar je bilo 78,1 odstotka več kot v letu 2015. Med kaznivimi dejanji so zabeležili porast števila kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, povzročitev stečaja z goljufijo, zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, poslovne goljufije, ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Najbolj izrazito pa se je povečalo število kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in sicer z 286 na 905. Kako se lahko zavarujete proti tej vrsti kriminala, vam žal ne moremo svetovati, saj smo prebrskali spletišče, vendar žal na to temo ne najdemo nič oprijemljivega in koristnega.

Premoženjska škoda, ki je nastala zaradi gospodarske kriminalitete, je znašala 20,889 milijona evrov, kar je za več kot dvakrat več kot leta 2015.

Tatvine

Ravno tako je zabeležena rast povečanja kaznivega dejanja tatvine in velike tatvine. Na območju PU Novo mesto se je zgodilo 2.725 kaznivih dejanj zoper premoženje in sicer kazniva dejanja tatvine 1.342 ter kazniva dejanja velike tatvine 732. Razlog za povečanje števila kaznivih dejanj velike tatvine je večja prisotnost tujcev, ki prihajajo v Slovenijo z namenom izvršitve vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše v dnevnem času, ko so lastniki odsotni. Storilci uporabljajo ponarejene dokumente, pri čemer je oteženo ugotavljanje njihove identitete.  Zaradi tega so policisti okrepili preventivne dejavnosti z večjo prisotnostjo policistov in kriminalistov na terenu ter s svetovanjem prebivalcem.

Za vsak dan pa vam policisti svetujejo:

 • Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.
 • Ne odpirajte vrat neznancem.
 • Zapirajte in zaklepajte vhodna vrata.
 • Pred vhodnimi vrati imejte ustrezno razsvetljavo. Zelo priporočljiva je senzorska luč.
 • Vrata opremite s ključavnico z varovalom ali varnostno verigo in kukalom.
 • Namestite domofon ali videofon.

Bliža pa se čas poletnih dopustov in s tem večje priložnosti za tatove, saj poznate rek – »prilika dela tatu«.  Policija vam svetuje naslednje preventivne ukrepe, ko zapuščate svoj dom za daljšo časovno obdobje:

 • zaklenite vrata in zaprite okna;
 • predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta);
 • vključite alarmno napravo;
 • ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.;
 • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef);
 • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih);
 • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov);
 • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne;
 • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše;
 • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete;
 • povejte sosedom, kako ste dosegljivi;
 • preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu;
 • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

In v primeru, če vas oropajo

… ne reagirajte pretirano pogumno, še posebej, če je ropar fizično močnejši, oborožen ali če je roparjev več.

Takoj po dejanju pokličite policijo!

Policiji lahko pri izsleditvi roparja precej pomagate, če si dobro zapomnite ali takoj zapišete predvsem:

 • osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo);
 • registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila;
 • smer, kamor so roparji pobegnili.

Policisti so lani obravnavali tudi večje število zadev s področja oškodovanja javnih sredstev.

Zagotavljanje varnosti cestnega prometa

Na območju PU Novo mesto, kamor spada tudi posavska regija, je naraslo število prometnih nesreč. V letu 2016 so jih zabeležili 1.400, kar je 120 več, kot leto prej. V prometnih nesrečah je na območju PU Novo mesto izgubilo življenje 15 oseb, od tega so tri osebe umrle na območju PP Brežic in tri na območju PP Krško. V Posavju je v preteklem letu v prometnih nesrečah 35 oseb utrpelo hude telesne poškodbe in 250 oseb lažje telesne poškodbe. Največ prometnih nesreč je zgodilo na regionalnih cestah in najmanj na lokalnih in turističnih cestah. Največ posledic pa so utrpeli vozniki osebnih avtomobilov.

Največ prometnih nesreč se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti. Zaradi tega razloga so ceste vzele 5 življenj, 34 oseb je utrpelo hujše telesne poškodbe in 225 lažje poškodbe. Še vedno voznikom predstavlja »preglavice« nepravilna smer/stran vožnje, saj so zaradi tega razloga življenje izgubile tri osebe, 18 jih je bilo hudo poškodovanih in 118 lažje. Ostali vzroki prometnih nesreč po vrstnem redu poškodovanih so še: neupoštevanje prednosti, nepravilno prehitevanje, nepravilni premiki z vozilom, neustrezna varnostna razdalja in najmanj oseb je poškodovanih zaradi nepravilnega ravnanja pešcev.

Najpogostejši ukrepi policistov je bil začasni odvzem vozniških dovoljenj, teh so odvzeli kar 492, kar je 44 več kot preteklo leto. Odredili so 40.392 alkotestov, kar je 13,8 odstotka več kot preteklo leto. Pozitivnih alkotestov je bilo 1.308, 50 oseb pa je alkotest odklonilo. Na policijskih postajah so do streznitve obdržali 113 oseb.

Nesreče in drugi dogodki

Na našem območju so gasilci pogasili 116 požarov. Zgodilo se je 57 delovnih nesreč, kar je 11 več kot preteklo leto. Bilo je 25 poskusov samomorov in 36 oseb si je vzelo življenje. V letu 2016 so na PU Novo mesto iskali 12 oseb.

Nadzor državne meje

Do prve polovice meseca marca 2016 se je nadaljevala migracijska kriza. V tem času je iz Republike Hrvaške v Republiko Slovenijo prispelo 97.940 migrantov. Vsi migranti so bili evidentirani in poskrbljeni, nato pa prepeljani v sprejemne centre po Sloveniji ali Avstriji.

Ločeno od množičnih migracij je na območju PU v 93 primerih državno mejo nedovoljeno prestopilo skupno 259 oseb, kar predstavlja izredno velik porast. Razlog za povečanje je tudi zaprtje balkanske poti za tranzit migrantov, ki skušajo potovati do ciljnih držav. Tujim organom so na podlagi sporazumov o vračanju oseb vrnili 202 tujcev.

Na mejnih prehodih so zavrnili 2.709 tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v državo oziroma v območje EU. Struktura zavrnjenih oseb se je spremenila, saj se je zelo povečalo število zavrnjenih državljanov Iraka, Afganistana, Sirije in Irana. Na mejnih prehodih se je 282 tujcev poskušalo izmakniti mejni kontroli.

Povečan je bil tudi porast računalniške kriminalitete, pri čemer je najbolj izstopalo kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Na področju računalniške forenzike je bilo v letu 2016 opravljenih za 74 odstotkov več forenzičnih zavarovanj in preiskav podatkov iz elektronskih naprav. V enem od naslednjih prispevkov vam bomo postregli z nasveti, kako varnejše kupovati in česa ne počnite na spletu.

Vir: Policijska uprava Novo mesto in policija.si

N. N.