V KUL vlagajo ustavno presojo, čeprav vedo, da ne more uspeti

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Kot kaže, je predvolilni boj že v polnem razmahu, na kar nakazujejo tudi vse bolj neracionalne poteze nekaterih strank. V koaliciji KUL, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica in SAB, so tako na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo nekaterih členov zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti, čeprav jim je vnaprej jasno, da nima nikakršnih možnosti za uspeh.

 

Ustavno sodišče je namreč vedno do zdaj zavrnilo vse pobude, ki so jih vložili poslanci, ki jim je od vložitve zahteve za presojo ustavnosti do njene obravnave na ustavnem sodišču potekel mandat. Vedno je namreč ugotovilo, da poslanci, ki so vložili ustavno pobudo, s tem, ko jim je prenehal mandat, nimajo več pravnega interesa zanjo in jo zavrglo. Takšna je bila redna praksa ustavnega sodišča zadnjih 15 let.

Ker ustavno sodišče za povprečno rešitev zadeve potrebuje okoli tri leta, je jasno, da bo o pobudi KUL-a odločalo čez dve ali tri leta, ko bo mandat trenutnemu DZ že zdavnaj potekel, in bo pobudi glede na dosedanjo prakso pričakovano zavrglo. No, razen če bo ustavno sodišče svojo dosedanjo prakso spremenilo, kar pa bi moralo zelo dobro utemeljiti. Glede na trenutno sestavo ustavnega sodišča to morda sicer niti ne bi bilo presenečenje.

In kaj na ustavnem sodišču spodbija del opozicijskih strank iz vrst KUL?

Spodbijajo določbe, s katerimi je trenutna vladna koalicija spremenila določbe zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter z njimi zaostrila migrantsko zakonodajo. Z njimi je, denimo, poenostavila postopke za obravnavo prošenj za azil in vgradila varovalko za primer, da se na meji v trenutku pojavi veliko število migrantov. V KUL, kjer so znani zagovorniki migracij iz Bližnjega vzhoda, pa bi radi te zaostritve odpravili.

A. M.