Tomaž Lisec: “Če bodo ministri brez posluha za Posavje, bo treba biti glasen”

Poslanec Tomaž Lisec

Poslanec SDS Tomaž Lisec prihaja iz Sevnice, na zadnjih volitvah pa je bil že tretjič izvoljen v parlament. Z njim smo se pogovarjali o rezultatu, ki ga je dosegel, sestavljanju koalicije in o tem, kaj bi bilo treba v občini Sevnica najprej postoriti.

Na nedavnih volitvah v DZ ste v volilnem okraju Sevnica, kjer ste kandidirali, prejeli nekaj manj kot 33 % glasov. Kako ste zadovoljni s svojim rezultatom in morda tudi z rezultatom stranke na državni ravni?

V prvi vrsti sem presenečen. In seveda zadovoljen. Ob tej priložnosti bi se rad še enkrat zahvalil družini in članom volilnega štaba za ogromno pomoč. Zahvala tudi vseh volivcem za podporo in glas. Ni se še zgodilo, da bi SDS Sevnica zmagala v volilni enoti. Med 21 listami je skoraj vsak tretji volivec obkrožil mene – to se mi zdi neverjetno. To verjetno pomeni, da so ljudje pozitivno prepoznali moje dosedanje aktivno delo. Po drugi strani pa je ta rezultat predvsem obveza, da s takšnim delom nadaljujem.

Rezultat stranke je nekako pričakovan. Vedno je želja po boljšem rezultatu. V politiki je namreč približno tako kot v športu – saj je lepo sodelovati, a gibalo razvoja mora prinesti tudi zmage. Na žalost pa je stranka SDS veliko bolj pod drobnogledom nacionalnih medijev kot ostale stranke. Prepričan sem, da bi SDS v normalni nacionalni medijski krajini dosegla še boljši rezultat.

Kako ocenjujete dejstvo, da je samo Posavje dobilo štiri poslance v DZ?

To je zelo dobro. Posebej ob dejstvu, da prihajamo iz različnih strank in različnih občin. Predvsem pa me veseli, da sta spet izvoljena Matjaž Han in Igor Zorčič, s katerima sem zelo dobro sodeloval v preteklem mandatu. Skupaj smo predstavljali zelo močno ekipo v borbi za posavske interese – Matjaž kot vodja poslanske skupine, Igor in jaz pa kot predsednika dveh zelo pomembnih odborov v DZ. Prepričan sem, da se bo tudi Dušan Šiško kmalu spoznal z delovnimi obveznostmi in da bo kot poznavalec posavskih problemov znal tvorno sodelovati. Upam, da bodo posavski župani prepoznali v štirih poslancih dodatno vrednost in nas bodo bolj aktivno vabili k sodelovanju. Ne pa, da se bo dogajalo, da nas bodo nekateri od njih skušali blokirati oziroma nas potem celo kriviti za svoje neuspehe ali pa si pripisovati uspehe poslancev kot svoje.

Kako ocenjujete sestavljanje vladne koalicije, kjer se zdi, da skuša Marjan Šarec po stranskem tiru prehiteti zmagovalko volitev SDS in sestaviti svojo vlado?

Rezultat volitev je dodobra premešal karte. Že samo število strank v DZ kaže, da bo sestavljanje vlade, predvsem pa delovanje katere koli vlade zelo težka naloga. Zato sem še toliko bolj presenečen, da je Marjan Šarec že naslednji dan pred tv-kamerami začel seštevati poslanske glasove za vlado pod njegovim vodstvom. Kar očitno kaže na nepoznavanje politike. Prvič se je zgodilo, da je drugouvrščeni še preden je prvouvrščeni dobil mandat za sestavo koalicije pohitel, da bi sestavil svojo vlado.

V ozadju gre poleg nepoznavanja politike “novega obraza” očitno tudi za interese mnogih lobijev, ki želijo zaščititi svoje privilegije in jim spremembe nikakor niso všeč. Ti bodo zato storili vse, da se v naši Sloveniji nič ne spremeni. Da namesto neke resne in odgovorne politike spet podaljšujemo politiko, kjer se bo izključno govorilo o kadrovanju in se na vsebinskem delu ne bo zgodilo nič. Da se bo ohranjal status quo. Kar v mednarodnem političnem in gospodarskem prostoru pomeni stagniranje in celo nazadovanje. Ampak nekateri na žalost svoje lastne interese postavljalo pred interese države. In pri tem ne spoštujejo volje ljudi.

Ali se v primeru, da bo SDS uspelo sestaviti vlado, vidite v vladi, morebiti na mestu ministra, državnega sekretarja …?

Čeprav sem v politiki že skoraj 15 let – tako v državni kot tudi lokalni  – pa mislim, da je funkcija “biti minister” poleg funkcije predsednika vlade najbolj odgovorna funkcija v Sloveniji. Do sedaj sploh nisem razmišljal o tej funkciji, ker vsaj znotraj SDS na področjih, ki jih tudi sam pokrivam (kmetijstvo, šolstvo, lokalna samouprava), obstajajo po mojem mnenju boljši kandidati za funkcijo ministra.

Minister mora biti v prvi vrsti predvsem vrhunski politik. Ki mora biti odločen. Pošten. Priporočljivo je, da vsaj malo pozna delovanje in probleme resorja, ki ga prevzema. Imeli smo celo primere, ko so bili ministri vrhunski strokovnjaki, a so imeli vsaj tri težave: zelo podrobno so kot strokovnjaki poznali le del svojega resorja, niso bili sposobni kadrovsko obvladovati svoj resor, in predvsem niso imeli pojma o politiki. Na žalost pa imamo v zadnjih dveh mandatih tudi druge primere, ko postanejo ministri ljudje, ki še teden dni pred imenovanjem niso vedeli, kaj politika sploh je in nimajo pojma o resorju, ki ga prevzamejo. Eno pa drži: zagotovo bi bil boljši minister za kmetijstvo kot je sedanji minister in boljši minister za šolstvo kot je sedanja ministrica. Oba sta naredila veliko škode na svojih področjih, zato bodo novi ministri – če bodo hoteli storiti kaj dobrega – imeli še več dela.

Kako se nameravate v novem sklicu parlamenta lotiti uresničevanja predvolilnih obljub, predvsem tistih, ki se nanašajo na Posavje?

Najprej bom počakal, kakšna vlada bo sestavljena, predvsem pa me zanima, kdo bodo novi ministri. Odgovori na ti dve vprašanji bodo dali usmeritve, na kakšen način pristopiti k delu za zavarovanju interesov Posavja. Če bom koalicijski poslanec, bo lažji dostop do “lastnih« ministrov”, če bom opozicijski poslanec, bom izkoriščal ostale poslanske mehanizme za dosego ciljev – pisanje zakonov, sklicevanje nujnih sej, poslanska vprašanja in pobude … Če bodo ministri ljudje brez posluha za Posavje, bo po potrebi potrebno biti tudi malo bolj glasen.

Pomembno sicer je, da obstaja močna poslanska ekipa iz Posavja, ki zna sodelovati za interese Posavja, kar smo dokazali v preteklem mandatu. Zanašam se tudi na lokalne volitve, kjer upam, da bodo izvoljeni župani, ki bodo znali sodelovati med seboj in s poslanci. Že poleti bo potrebno pregledati državni proračun za leto 2019 in Načrte razvojnih projektov za naslednje leta,  da ne bodo ob morebitnem počasnem sestavljanju vlade posamezni uradniki sami delali škodo Posavju tako, da iz obstoječih obljub v zakonih in proračunu črtajo kakšen projekt ali da nočejo slišati za nove pobude. Dela je dovolj. In zato je še bolj pomembno, da smo poslanci ljudje, ki vemo, kaj so problemi in kateri so načini, da se jih rešuje.

M. R.