Stilles: Najzahtevnejši projekt v letu 2019 bo opremljanje hotela v Gruziji

Razstavno-prodajni salon Sevnica (vir: Stilles)

V Stillesu iz Sevnice so zaradi velike rasti prodaje letos odprli 46 novih delovnih mest, skupno je 270 zaposlenih. V zadnjih dveh letih so prodajo podvojili, naročila v zahodni Evropi pa dobijo, ker so eno redkih podjetij, ki ponuja izvedbo na ključ, imajo dobre reference in se natančno držijo roko izvedbe. Obetajo si, da bodo tudi v Sloveniji imeli še več poslov. Tako je za časnik Finance povedal Rok Barbič, predsednik Stillesove uprave.

V družbi Stilles, ki že več let opremlja hotele prestižnih znamk Marriot, Hyatt, Kempinski, Sheraton, Falkensteiner in druge, so letos v sklopu izvedbenih aktivnosti pri opremljanju hotelov dodali še pripravo projektov dizajna. Te projekte so pripravili za hotele v Nemčiji in Črni gori, pa tudi v Švici, kjer si je nekdanji profesionalni dirkač Markus Bösiger, ki zdaj izposoja prestižne avtomobile, zamislil hotel s 85 sobami, po katerem se bo dalo zapeljati z avtom. Za Stilles bo posel vreden 6,5 milijona evrov.

V Stillesu so se s hotelskim poslom začeli ukvarjati pred dobrimi 30 leti, danes z njimi ustvarijo skoraj vse prihodke. Leta 2016 so imeli 16 milijonov evrov prihodkov, lani jih je bilo 27,5 milijona, letos jih bo 32 milijonov evrov.

Več kot polovico prihodkov ustvarijo na nemško govorečih trgih, to je v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Njihova pomembna trga sta letos tudi Hrvaška in Črna gora, kjer letos opremljajo petzvezdični hotel Park v Rovinju in štirizvezdični hotel Crystal v Petrovcu na moru. V Sloveniji letos prenavljajo sobe hotela Lev v Ljubljani. V prvi polovici leta so prenovili prvih 30 sob, v začetku prihodnjega leta bodo še preostale.

Njihov najzahtevnejši projekt v letu 2019 bo opremljanje petzvezdičnega hotela v Gruziji za verigo Marriott Autograph.

Tam bodo opremili sobe in s tem ustvarili šest milijonov evrov prihodkov, o opremljanju javnega dela hotela pa se še pogovarjajo. Opremo bodo začeli montirati marca. Za leto 2019 so zmogljivosti za prvega pol leta že zapolnjene.

Vlada bi k višjim plačam lahko pomagala z nižjimi davki

Barbič je za Finance povedal, da z velikim neodobravanjem gleda na politiko, ki je brez dialoga z delodajalci dvignila višino minimalne plače, sama pa ni k višjim plačam ljudi primaknila nič, pa bi lahko z znižanjem obdavčitve plač. Za prihodnje leto imajo za okoli 15 milijonov evrov podpisanih pogodb, pri katerih ta dvig cene dela v kalkulaciji ni upoštevan.

V Stillesu je na minimalni plači petina sodelavcev. Če bodo hoteli ohraniti plačna razmerja med ljudmi zaradi zahtevnosti del, ki jih opravljajo, bodo morali stroške dela zvišati v vsem podjetju, kar bo pomenilo za 15 do 20 odstotkov višje stroške dela. To pa je za njihovo panogo, kjer stroški dela v sestavi lastne cene pomenijo tudi do 60 odstotkov, zelo veliko.

Hkrati tudi dobavitelji z novim letom napovedujejo podražitve, tako da so se škarje začele zapirati, konkurenca iz Poljske, Bolgarije, Slovaške, pa tudi Italije, jih je vse bližja. Barbič pravi, da bo obvladovanje stroškov njihova glavna skrb v letu 2019.

Stilles, inženiring in notranja oprema Sevnica, je v lasti podjetja AFP trgovsko podjetje, d. o. o., Roka Barbiča in Aleksandra Baniča. Lastniki podjetja AFP iz Sel pri Dobovi pa so: Aleksander, Franc in SaritaMarija Vinko Polovič.

M. P.