Število izsiljevanj z intimnimi posnetki se je povečalo za 400 odstotkov

(vir: pixabay.com)

V samo enem letu, to je med letoma 2017 in 2018, se je število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 odstotkov. V porastu so tudi t. i. ljubezenske prevare, opozarjajo na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

In kako sploh pride do omenjenega izsiljevanja?

Prvi kontakt goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Facebooku, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje moškemu prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Žrtev začne prepričevati, da se sleče pred spletno kamero. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Kot pravijo na SI-CERT gre za zahtevane zneske v višini več tisoč evrov.

Druga pogosta oblika prevar so ljubezenske prevare, kjer so žrtve večinoma ženske. Kriminalci, praviloma iz afriških držav, žrtve prav tako iščejo na Facebooku in Instagramu, kjer postavijo lažen profil z lepimi slikami. Pošljejo prošnjo za prijateljstvo, pričnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci. Ko vzpostavijo zaupen odnos, pričnejo s prošnjami za denar. Ko je denar nakazan, sledijo vedno nove prošnje, dokler žrtev ne ugotovi, da je vse popolna laž.

Statistika SI-CERT kaže, da je v letu 2019 žrtev ljubezenske prevare v povprečju nakazala 12.377 evrov, najvišji nakazani znesek pa je bil celo 62.000 evrov.

In kako se izogniti tovrstnim prevaram?

“Temeljna ukrepa, ki veljata vedno in povsod na spletu – nikoli ne pristanite na izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih in nikoli ne igrajte na zaupanje, ko vas neznanci prosijo za nakazilo denarja. V obeh primerih gre najverjetneje za spletne goljufe, ki so zelo prepričljivi in vztrajni,” pravijo na SI-CERT.

M. P.