Ste vedeli, od kje izvira praznik 1. maj?

Danes obeležujemo 1. maj, praznik dela. Gre za praznik, s katerim se spomnimo na priborjene pravice delavskega razreda in ga v Sloveniji kot edini državi v Evropski uniji praznujemo dva dni. Pa ste vedeli, od kje izvira ta praznik?

Gre za mednarodni praznik, s katerim se delavci po vsem svetu spominjajo nasilnega zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci, ki so delali tudi po 16 ur na dan, so namreč zahtevali osemurni delovnik, ki pa jim ga delodajalci niso želeli zagotoviti. Zato so protestirali in se med drugim popadli tudi s policijo. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Proteste je organizirala takratna ameriška Zveza strokovnih sindikatov, ki se je podobno kot sorodne sindikalne organizacije v Evropi borila za pravičnejše mezde in skrajšanje delovnika, saj so delali po 12, 14 in celo 16 ur na dan.

Zveza je zato organizirala množične delavske demonstracije po vsem ozemlju ZDA, ki so se začele 1. maja, zlasti v največjih mestih. Za geslo so si izbrali tri osmice, kar pomeni osem ur dela, osem ur počitka, osem ur kulture in zabave.

Čeprav je od takrat minilo že 132 let, so delavske pravice danes marsikje še grobo kršene, predvsem v državah, ki imajo pomanjkljivo zakonsko regulacijo. Gre zlasti za revnejše države, kjer prevladujejo diktatorski režimi ali kakšna druga oblika nedemokratičnega sistema.

Ob 1. maju bodo v Sloveniji potekali različni pohodi in zabavna druženja, ki bodo v znamenju boja za delavske pravice.

V uradu predsednika republike bo danes kot običajno potekal dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko predsedniško palačo pod strokovnim vodstvom ogledali ob 14.30 uri. Sprejel in nagovoril jih bo predsednik republike Borut Pahor, kot običajno pa bo ta dan pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Prireditve:

  • Ob 7.30 se bo začel Prvomajski pohod na Planino, start bo pri Osnovni šoli Podbočje
  • Ob 11. uri se bo začelo Prvomajsko srečanje na Lisci
  • Na Miklavžu na Gorjancih pa bo potekal že 19. tabor Zveze delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, pri čemer se bodo mnogi udeleženci na Gorjance tradicionalno odpravili peš. Prireditev na Miklavžu se bo začela ob 12. uri

M. R.