Slovenija ni nobena izjema, še najmanj pa se v njej uvaja diktaturo

Nedavno je na velik odpor vse bolj skrajne opozicije v Sloveniji naletel predlog vlade, da bi lahko policija okužene, ki bi se odločili za karanteno doma, ob njihovem prehodnem pisnem soglasju nadzirala preko gibanja telefona. Potezo so v SD, LMŠ in Levici označili kot pretiran, celo neustaven ukrep, predsednika vlade Janeza Janšo pa celo obtožili, da uvaja diktaturo.

A medtem države v naši bližnji in daljni okolici sprejemajo bistveno ostrejše ukrepe, s katerimi skušajo zajeziti epidemijo koronavirusa, pri tem pa jih nihče ne obtožuje, da uvajajo diktaturo.

V Srbiji so tako na primer ta konec tedna uvedli policijsko uro. Prebivalci tako ne smejo iz svojih domovanj od petka zvečer pa vse do jutri do 5. ure. Prepovedano je tudi zbiranje več kot dveh oseb na javnih krajih (pri nas pet), lastniki lahko svoje hišne ljubljenčke sprehajajo le med 23. uro in eno uro ponoči na območju 200 metrov od doma. Upokojenci lahko hodijo v trgovino le ob nedeljah in še to med 4. in 7. uro zjutraj. Policijska ura med delovnim tednom velja med 17. in 5. uro. V Srbiji je sicer s koronavirusom okuženih 1171 ljudi, to je le nekaj več kot v Sloveniji.

V BiH so zaprte šole, vsi gostinski lokali, stavnice, športni objekti, kulturne institucije, koncertne dvorane, otroške igralnice ter frizerski in kozmetični saloni. Izjema so javne kuhinje, trgovine z živili, pekarne, lekarne in bencinske črpalke. V Republiki srbski velja policijska ura od 20. ure zvečer do 5. ure zjutraj, v Federaciji BiH pa od 18. do 5. ure. Vstop tujcem v državo je prepovedan.

Severna Makedonija je sredi marca zaprla meje za vse tuje državljane. 19. marca so razglasili izredne razmere. Veljata karantena in policijska ura, vlada Severne Makedonije je na pomoč v soočanju z epidemijo poklicala tudi vojsko.

Na Poljskem so, da bi zmanjšali zbiranje mladih, določili, da lahko vsi mlajši od 18 let od doma odidejo samo v spremstvu odrasle osebe. Zaprli so frizerske in lepotne salone, parke, plaže in večino hotelov. Na Poljskem so v boju proti koronavirusu že zaprli vse šole, gledališča, bazene in muzeje ter v državo prepovedali vstop tujcem. Na javnih krajih se lahko zbirata največ dve osebi, restavracije lahko nudijo le dostavo hrane na dom.

Na Madžarskem so 11. marca uvedli izredne razmere. Svoje domovanje je mogoče zapustiti samo v primeru odhoda na delo ali za nakup osnovnih življenjskih potrebščin ter prevoza otrok v varstvo. Dovoljeni so tudi sprehodi ob spoštovanju ustrezne medsebojne razdalje. V drogerijah in lekarnah lahko med 9. in 12. uro nakupujejo samo starejši od 65 let. Kršitve omejitev gibanja so sankcionirane.

Na Hrvaškem so od 16. marca zaprti vrtci, šole in fakultete. Prepovedano je gibanje zunaj kraja stalnega in začasnega bivališča. Od 22. marca smejo na trajekte ali ladje le prebivalci otokov, zaposleni v javnih in komunalnih službah ter tovorna vozila, ki so registrirana na Hrvaškem. Hrvaška je zaprla večino meja, od 17. marca je zaprtih tudi 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo.

V Španiji lahko prebivalci domove zapuščajo le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin. Za dva tedna so razglasili izredne razmere, ki so jih, vključno s karanteno, že podaljšali do 12. aprila. Zaprta je večina trgovin, javni potniški promet je močno omejen. 16. marca je Španija zaprla meje za potniški promet.

V Franciji od 17. marca velja karantena, ki so jo 24. marca zaostrili, tako da so športne aktivnosti in sprehodi možni samo na območju enega kilometra od bivališča posameznika. Zaostrili so tudi kazni za tiste, ki ne bodo spoštovali pravil. Karanteno so podaljšali do 15. aprila. Že od 14. marca velja prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov; poleg restavracij in kavarn so zaprte trgovine, razen tistih z življenjskimi potrebščinami ter lekarn. Od 16. marca so zaprte tudi vse šole.

M. P.