Sevnica dobiva satelitski urgentni center

Poslanec Tomaž Lisec

Vlada je v splošnem dogovoru za zdravstvo, ki ga je sprejela v ponedeljek zvečer, določila tudi financiranje triaže v devetih satelitskih urgentnih centrih. To z drugimi besedami pomeni začetek delovanja satelitskih urgentnih centrov na t. i. sivih območjih, kjer je slabša pokritost z urgentno medicinsko pomočjo, med drugim tudi v Sevnici.

Za satelitski urgentni center v Sevnici si je najbolj prizadeval posavski poslanec iz vrst SDS Tomaž Lisec.

Ta je včeraj na svojem profilu na Facebooku zapisal: “ZD Sevnica bo dobil Satelitski urgentni center (SUC). Kar smo se (neuspešno) borili par let, bo postalo realnost. Hvala minister Tomaž Gantar za posluh. Kar (mi) je prejšnji teden na vrhu koalicije zagotovil minister, se uresničuje.”

Lisec je sicer že leta 2015 na takratno ministrico za zdravje Milojko Kolar naslovil poslansko pobudo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Sevnici kot samostojne enote. Ugotavljal je namreč, da obstajajo vsi oprijemljivi in verodostojni podatki, ki kažejo na podhranjenost izvajanja službe nujne medicinske pomoči v Sevnici. Nato je o tem pisal več ministrom za zdravje, v zvezi s tem je postavljal tudi poslanska vprašanja. Pod koalicijo, ki jo vodi njegov strankarski kolega Janez Janša, mu je zdaj to tudi uspelo.

Satelitski urgentni center je izvajalec predbolnišničnega dela službe nujne medicinske pomoči. Organizirajo ga tam, kjer zaradi oddaljenosti in dostopnega časa ni mogoče organizirati izvajanje nujne medicinske pomoči v okviru urgentnega centra, torej v zdravstvenih domovih.

V primeru Zdravstvenega doma Sevnica to pomeni več ekip – zdravstvenega osebja in več vozil. Pomeni, da bodo imeli vseskozi aktivno ekipo, ki bi se ukvarjala z nujnimi/interventnimi zadevami izven zdravstvenega doma.

Kot izhaja iz odloka vlade, bodo satelitski urgentni centri, poleg v Sevnici, zaživeli še v Kočevju, Postojni, Tolminu, Ilirski Bistrici, Šmarju, Kranju, Idriji in Velenju.

A. M.