Še danes prva pošiljka zaščitnih mask, ki naj bi jih dobila tudi podjetja

Koronavirus: Vlada išče rešitve za zaščito podjetij, delavcev in espeje

Širjenje novega koronavirusa, ki je praktično ustavilo državo in velik dela sveta, povzroča precejšnjo škodo gospodarstvu, zato vlada hiti s pripravljanjem ukrepov, ki bi jim pomagale prebroditi težave.

Še ta teden naj bi v državo prišle tudi zaščitne maske, ki bi jih podjetja rada zagotovila zaposlenim, a jih ne morejo dobiti.

Predsednik vlade Janeza Janša je glede pozivov, naj država priskoči na pomoč podjetjem, podjetnikom in samostojnim podjetnikom, ki jih je prizadelo širjenje virusa, na včerajšnji novinarski konferenci zagotovil, da bo država zagotovo pomagala. Kot je dejal, vlada trenutno dela vse, da bi reševala življenja, na vrsto pa pridejo tudi ukrepi za pomoč gospodarstvu. Nekateri so bili že pripravljeni, veliko jih še pripravljajo.

Nekaj ukrepov je že pripravljenih, precej se jih še pripravlja. Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, naj bi vlada med drugim priskočila na pomoč z odlogom odplačevanja posojil. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu. Vlada naj bi predlog zakona obravnavala na današnji seji, že jutri pa naj bi ga na izredni seji sprejel državni zbor.

Prav tako jutri bo po pričakovanjih državni zbor potrdil predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Po njem bo država delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bodo mogli zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene. V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače po zadnjem predlogu zakona poskrbela izključno država.

Po besedah generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča vlada ocenjuje, da bo z zakonom ohranila okoli 30.000 zaposlitev v podjetij, ki se zaradi koronavirusa srečujejo z zmanjšanjem obsega poslovanja.

Jutri bo državni zbor odločal tudi o predlogu zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa. Predlog med drugim določa, da v času epidemije ne teče večina rokov v sodnih in upravnih zadevah, prekinejo se tudi postopki v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje kazni zapora.

Vlada bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank. Skupaj z Slovenskim podjetniškim skladom ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca dalje.

Finančno ministrstvo načrtuje podaljšanje rokov za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom – Finančni upravi RS in Ajpesu. Državni zbor bo zakon, ki podaljšuje rok, predvidoma sprejel jutri.

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih, napovedujejo na ministrstvu. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa pravi, da razmišljajo tudi o financiranju 40-odstotnega nadomestila plače samostojnim podjetnikom.

Nekateri so sicer prepričani, da bi bilo treba podjetja zaradi zaščite delavcev povsem zapreti, spet drugi opozarjajo, da bi lahko to pomenilo sesutje sistema, saj gospodarstva zagotavlja denar za delovanje države.

Minister Počivalšek je tako včeraj ravno v tej luči dejal, da še ni potrebe po zapiranju tovarn. Je pa na sestanku z Gospodarsko zbornico Slovenije apeliral na gospodarstvenike, da organizirajo delovne procese tako, da v največji meri zaščitijo zdravje svojih zaposlenih.

Delodajalci medtem opozarjajo, da na trgu ni mogoče dobiti zaščitnih mask za delavce. Teh namreč prejšnja vlada Marjana Šarca ni zagotovila v zadostni meri, zato trenutna vlada dela vse, da bi jih lahko vendarle zagotovila dovolj.

Že danes in v petek naj bi v državo prišle večje količine mask. Minister Počivalšek ob tem pravi, da bo zaščitne opreme dovolj ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte.

M. P.