SDS skrbi zgrešena vladna družinska politika in uvajanje teorije spola v šole

Golobova čestitka ženskam, ki to niso.

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bi poslanci obravnavali tematiko staranja prebivalstva v Sloveniji, padec natalitete in zaskrbljujoče trende zaradi koncepta družinske politike aktualne vlade. Skrbi jo tudi uvajanje teorije spola v šole.

 

V SDS opozarjajo, da je bilo v začetku leta 2022 v Sloveniji 308.000 prebivalcev, starih 15–29 let in 445.000 prebivalcev, starih najmanj 65 let. Od začetka leta 2012 se je število mladih zmanjšalo za 15 odstotkov, število starejših pa povečalo za 29 odstotkov, s čimer je starejša generacija dosegla in izrazito presegla mlajšo.

Trend upadanja rojstev v primerjavi s številom umrlih je razviden tudi v tekočem letu, in sicer se je v prvem četrtletju 2022 rodilo 4109 prebivalcev, umrlo pa jih je 6.301. Število rojenih je bilo tako za devet odstotkov, število umrlih pa za dva odstotka nižje kot v istem obdobju lani.

Kljub tem trendom pa je vlada Roberta Goloba v parlamentarno proceduro julija po skrajšanem postopku vložila spremembe družinskega zakonika, s katerim spreminja definicijo zakonske zveze. Ta ne bi bila več zveza moškega in ženske, ampak zveza dveh oseb, torej lahko tudi istospolnih, s čimer ruši osnovni koncept družine.

V SDS opozarjajo tudi, da je predsednik vlade s čestitko ob Dnevu žena napovedal novo LGBTQ+ ero, ko je zapisal: “Ženskam in osebam, ki se identificirajo kot ženske, čestitam ob prazniku.”

“Aktualna vlada, ne le da ignorira stroko, pač pa a priori nekritično podpira in brez vnaprejšnjih študij uzakonja ter v šolski sistem uvaja teorijo spola. Ta bo v svoji posledici zelo hitro pripeljala do rapidnega padca natalitete, kar pomeni radikalno poslabšanje demografske slike v Sloveniji. Slednja bo, v končni posledici, postala dežela ostarelih, za katere pa, kljub velikim zakonodajnim in dejanskim naporom prejšnje vlade, kot vse kaže, ne bo primerno poskrbljeno,” opozarjajo.

V SDS zato predlagajo, naj odbor predlaga vladi, da ob pomoči študij področnih strokovnjakov, natančno preuči vse demografske, psihološke in psihiatrične posledice uvedbe teorije spola v slovenski šolski izobraževalni sistem na otroke in mladostnike ter vpliv na demografsko sliko v državi v naslednjih 10 letih.

A. M.