Reportaža: Na Hrvaškem manj turistov kot običajno, cene podobne našim

Hrvaška velja za eno najbolj priljubljenih destinacij za Slovence, kar glede na njeno bližino in kulturno podobnost s Slovenijo niti ne preseneča. V drugi polovici julija smo se k našim sosedom odpravili tudi mi in preverili tamkajšnje vzdušje in cene.

Na dopust smo se odpravili preko mejnega prehoda Metlika, na katerem je bilo potrebno za prehod čez mejo počakati dobrih 10 minut, večjih kolon pa, kot je to pričakovati za dneve med tednom, ni bilo.

Na slovenski strani je šlo gladko, na Hrvaški so mejni policisti opravili nekoliko podrobnejši pregled. Poleg osebnih dokumentov, ki so jih preverili v schengenskem računalniškem sistemu, so jih zanimala še covidna potrdila, razveselili so se, ker smo že vnaprej izpolnili tudi poseben obrazec za prehod meje na Hrvaško. Ta sicer ni obvezen, je pa dobrodošel, če želite da bo prehod čez mejo hitrejši.

Vožnja po avtocesti Zagreb – Split je potekala gladko, ob izhodu v Zadru pa smo za vožnjo odšteli okoli 13 evrov cestnine. To je mogoče plačati tudi z običajno bančno kartico brez vnašanja pin kode.

Ob prihodu na vnaprej rezervirano destinacijo v Zadru je vse potekalo gladko, že na prvi pogled pa je bilo opaziti, da sezona v drugi polovici julija še ni na vrhuncu. Domačini vedo povedati, da bi morale biti plaže in nastanitvene zmogljivosti v tem času že dodobra napolnjene, a niso, kar sami pripisujejo epidemiji. Vsi namreč ne izpolnjujejo PCT pogoja, pa tudi sicer se morda letovanja na Hrvaškem, ki je po evropskem semaforju padla v oranžno fazo, nekoliko bojijo. Morda tudi upravičeno, kajti na Hrvaškem denimo zaposleni v trgovinah in lokalih pri nošenju zaščitnih mask povsod niso najbolj dosledni.

Cene apartmajev na Hrvaškem so različne in odvisne od tega, ali ste v središču neke priljubljene destinacije ali na njenem obrobju, odvisne pa so tudi od opremljenosti nastanitve. Mi smo prebivali v zasebnem apartmaju za štiri osebe. Cene teh se gibljejo od 60 evrov na noč za tiste najslabše opremljene, pa vse do 200 evrov in več. Posebnost je ta, da je letos zaradi nekoliko manjše zasedenosti mogoče zelo dobro opremljene apartmaje, tudi tiste z bazenom, dobiti že za 70 ali 80 evrov na noč, resda pa ne tistih v samem središču najbolj priljubljenih destinacij.

Cene v trgovinah in restavracijah so zelo podobne cenam v Sloveniji – ponekod so morda še nekoliko nižje, nikakor pa ne tako visoke kot na primer cene v restavracijah v Portorožu. Za točeno veliko pivo boste na Hrvaškem v povprečnem lokalu na povprečni lokaciji odšteli od okoli dveh do 2,5 evra, za kavo od enega do 1,5 evra, za cedevito dva evra, za pizzo pa od šest do osem evrov. Ko gre za trgovine se seveda najbolj splača kupovati v trgovinah večjih trgovskih verig, kot so Konzum, Plodine, Studenac in podobno, marsikje pa najdete tudi Spar, Hofer in Lidl, medtem ko so v zasebnih manjših trgovinah cene višje. V trgovinah in večini lokalov lahko brez težav plačujete z običajno bančno kartico.

Na splošno je opaziti, da se Hrvaška po vstopu v EU razvija hitreje. Tako je povsod po njeni obali mogoče opaziti rast novih stavb s sodobnimi apartmaji, tudi tistimi za zahtevnejše goste, opazno je tudi izboljšanje infrastrukture in ponudbe za goste. Tako verjetno že kmalu ne bo več mogoče ponavljati stare krilatice, ki je veljala, namreč, da Hrvaška turistom ne more ponuditi ničesar drugega kot le čisto morje.

A. M.