Raziskava: Slovenski mediji pristranski in izrazito bolj naklonjeni levici

Ministrstvo za kulturo je včeraj objavilo analizo slovenskih medijev, ki so jo pripravili na fakulteti za medije. Analiza ugotavlja, da so slovenski mediji večinoma precej pristranski, saj vlado v splošnem obravnavajo izrazito manj naklonjeno kot opozicijo, leva stališča pa prevladujejo nad desnimi.

 

Kot ugotavlja analiza, pri slovenskih medijih obstajajo precejšnje razlike pri njihovem odnosu do politikov in vlade. Večina medijev tako vlado obravnava izrazito manj naklonjeno kot opozicijo, pri njih pa prevladuje levi ideološki. V nekaterih medijih, kot so 24ur.com, rtvslo.si in svet24.si, tako lani v času epidemije, za katerega je bila narejena analiza, ni bilo mogoče zaznati enega samega prispevka, ki bi bil napisan s pozicije, ki bi jo lahko označili za desno, ugotavlja raziskava.

Pri medijih obstajajo tudi opazne razlike, ko gre za njihov odnos do politikov. “Tako je med prispevki, ki obravnavajo ukrepe vlade za zajezitev epidemije covid-19 in medijsko svobodo, izrazito več takšnih, ki so do vlade kritični, kot pa tistih, ki so ji naklonjeni,” v raziskavi ugotavljajo štirje doktorji znanosti, ki so pripravili analizo.

V raziskavi so posebej analizirali poročanje RTV Slovenija in njenega portala rtvslo.si, saj gre za javni medij, od katerega se pričakuje pluralnost in nepristranskost. “Vendar pa naši rezultati ne kažejo, da bi v smislu politične uravnoteženosti in nazorske nevtralnosti spletni portal nacionalne radiotelevizije kaj posebej izstopal. Ravno nasprotno, tega je v njenih prispevkih celo manj kot na najbolj obiskanem spletnem portalu 24ur.com. Nekateri drugi mediji, kot sta Siol.net in Zurnal24.si, imata občutno bolj uravnotežen odnos do slovenskih političnih akterjev, pa tudi precej manj poudarjeno ideološko orientacijo,” so zapisali. “V tem smislu lahko rečemo, da ima levi pol slovenske politike precej močnejšo oporo v medijskem prostoru, kot to velja za njen desni pol,” še dodajajo.

A. M.